facebook

Bramasole House by Herbst Architects

Bramasole House by Herbst Architects (1)

Bramasole House was completed in 2016 by New Zealand studio Herbst Architects. The house is located in Waimauku, Auckland, New Zealand.

Description by Herbst Architects: The site’s previous existence was a market garden with shelterbelts forming large outdoor rooms. Our client then planted part of the site with vineyards and fenced off paddocks for horses. He built a barn and a dressage arena.

Bramasole House by Herbst Architects (10)

The house presented an opportunity to bring order to the large site. Some division was needed between the private home and the public dressage arena. Bi-axial landscaping elements of Gabion baskets were employed to divide the site into quadrants.

Bramasole House by Herbst Architects (15)

The gabion basket walls start low demarcating entry points and rise up to form the anchor wall of the house.

Bramasole House by Herbst Architects (12)

The Bramasole house has 3 positive elements with negative spaces between. These positive elements house the Lania, the garage and the bedrooms. They are articulated as simple box forms with weathered timber planked skins referencing agrarian crates. The giant crates form the edges to the negative spaces and frame views of the site.

Bramasole House by Herbst Architects (22)

The primary negative space is the living room pavilion situated between the Lania and bedroom box. A floating roof caps the living room tipping up toward the south light and allowing a view of the tree top foliage. It is intended that the expansive roof gives the building a scale appropriate to the scale of the land.

Bramasole House by Herbst Architects (19)

The living pavilion extends west to form a terrace and east to trap a sheltered courtyard with tree and water feature. To the north a large sun terrace.

Bramasole House by Herbst Architects (17)

The house is elevated on a blockwork plinth to lift it out of the potentially soggy homogeneous land. This height allows the boxes to float, gives the occupants a view over the vineyards and brings them closer to the eye height of the horseman. The plinth, intersected and edged by the gabions serves to blind the positive and negative spaces.

Architects: Herbst Architects
Project: Bramasole House
Location: Waimauku, Auckland, New Zealand
Photographer: Lance Herbst, Patrick Reynolds

Bramasole House by Herbst Architects (3)

Bramasole House by Herbst Architects (8)

Bramasole House by Herbst Architects (13)

Bramasole House by Herbst Architects (20)

Bramasole House by Herbst Architects (18)

Bramasole House by Herbst Architects (5)

Bramasole House by Herbst Architects (2)

Bramasole House by Herbst Architects (6)

Bramasole House by Herbst Architects (4)

Bramasole House by Herbst Architects (11)

Bramasole House by Herbst Architects (21)

Bramasole House by Herbst Architects (14)Bramasole House by Herbst Architects (9)

Bramasole House by Herbst Architects (16)

Bramasole House by Herbst Architects (7)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Historical Tel Aviv Apartment by Pitsou Kedem Architects

This Tel Aviv apartment has been renovated and modernized by Pitsou Kedem Architects Studio. Description by Pitsou Kedem: The Bialik complex located at the center of historic...

House of Earth and Sky by Aidlin Darling Design

The owners proposed LEED Platinum certification and Net Zero Energy for House of Earth and Sky. With that as a starting point, the project strove to integrate ecological responsibility holistically into the design, such that sustainability performance and architectural expression become one inseparable whole.

Roslyn Road House / Z+ Architects

Relocating to the East Coast from Santa Monica, it was important to the family to bring the spirit of the Modern homes they left behind into the design of their new residence in a conservative, suburban neighborhood outside of New York City.

Rittenhouse House, Philadelphia / Terra Studio

This residence explores the relationship between new and existing architecture in Philadelphia's historic Rittenhouse neighborhood. The central, vertical window delineates the front of the Rittenhouse house into two halves, referencing the double nature of the site’s past.

The Crafted House / Bringing Craftsmanship To A Georgian Townhouse

The Crafted House has been extensively refurbished to create a family home with rich and tactile interiors. De Rosee Sa architects in collaboration with...

Rome Apartment by Brain Factory Architecture & Design

The renovation of this bright apartment located in the Prati district of Rome represents a perfect blend between the customer needs and the design intentions: in fact, even though it is 80 square meters