This One-Storey House ‘Creates’ an Outdoor Room in its Front Yard

- Advertisement -

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (1)

Located in suburban Melbourne, Fairfield Hacienda is a one-storey house designed by MRTN Architects.

Description by MRTN Architects: On the fringe of Melbourne’s inner suburbs, this new family home sits in an established residential street of Victorian villas and Californian bungalows. From the footpath, the Fairfield Hacienda with its angled roof fits into the landscape of single-level homes, effortlessly picking up the street’s original pattern of hipped and gabled roof forms. A closer look however, reveals that this new house sits unusually behind a sunny, walled courtyard. This room without a roof, except for a sheltering courtyard tree, is an extension of the living and dining spaces that open onto it.

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (2)

As with our commitment to ensure the Fairfield Hacienda preserves the flow of the streetscape, we’ve applied a similar fluidity to the concrete walls of the courtyard, which continue without interruption throughout the house’s main living areas. These walls remain unchanged except for the patina. Outside they are rough and weathered, but become polished and honed once inside. The space is covered with an undulating canopy of cedar, a warm blanket of timber.

This Single-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (10)

From here, the more private areas of the house unfurl. The bedrooms are folded around an enclosed garden, a green lung that provides light and air into the centre of the house.

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (3)

And yet, of all the wonderful and carefully considered materials that make up this home, one element could not be bought and affixed prior to moving in. It is, quite simply, time. As the Fairfield Hacienda and its occupants settle into the street, creepers and greenery will gradually claim the courtyard walls. A canopy will grow into a dappled roof and in the central garden, plants will provide convenient screening for the children from the parents.

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (21)

Once this final element has taken root, Fairfield Hacienda will have achieved what its occupants wanted. A feeling of permanence. To create a home and become a part of the street and its ongoing history.

Architects: MRTN Architects
Photographs: Peter Bennetts

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (10)

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (20)

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (22)

This Single-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (6)

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (12)

This Single-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (7)

This Single-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (8)

This Single-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (5)

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (9)

This Single-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (9)

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (11)

This Single-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (11)

This Single-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (12)

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (17)

This One-Storey House 'Creates' an Outdoor Room in its Front Yard (4)

- Advertisement -

Elsternwick House / Clare Cousins Architects

Elsternwick House provides a growing family with more space and greater amenity, while preserving and celebrating the heritage of their original home.

An Extensive Renovation of a Tiny Weatherboard Beach Shack

Designed by Auhaus Architecture, Barow House is an extensive renovation of a tiny weatherboard beach shack in Barwon Heads, Victoria, Australia. Description by Auhaus: The...

Kinnersley Kent Design Creates Captivating Flagship Parlour Concept for Cake Brand Peggy Porschen

Award-winning cake designer Peggy Porschen has just launched a new flagship Parlour at 219 King’s Road in London’s Chelsea, with a deliciously photogenic interior by Kinnersley Kent Design.

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects

Located on a 40-acre site at the base of the Teton Range in northwest Wyoming, this 6,500-square-foot house is situated atop a gently sloping knoll inhabited by a mature aspen grove. The Crescent house is situated to take advantage of panoramic views of the mountain range and a framed view of the Grand Teton is visible through an opening in the trees.

The Junction Residence / Mark Lawler Architects

The involvement of an architect in these critical finishes to the Junction Residence made a huge contribution to the success of the completed building.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle / “Show Flat” Origins

This project is about the interior design of a 250 square meters apartment on the 22th floor of a newly built residential tower. The...

Railway Residence, Montana by Cushing Terrell

Nestled on 4.5 acres in the eastern outskirts of Whitefish, Montana, the Railway residence is located at the nexus of three defining features: the Whitefish Range to the north; Great Northern Mountain, bookended by the Swan Range and Saddleback Mountain to the east

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Stairway house is a two-family home in a quiet residential area of Tokyo. With other houses and apartment buildings pressing around the site, the architectural volume was pushed to the north to take in daylight, ventilation, and greenery

Stunning Roof Extension in Beirut With Panoramic City Views

Le 13ème is a 250 sqm roof extension and water tank project situated in a dense area of Beirut and realised by the Brussel based office Notan Office led by Frédéric Karam. This roof extension is an extra apartment on a 12 floors tower.

West Village Maisonette / Becky Shea Design

In a rare 40+ foot wide West Village maisonette footprint spanning two full floors, we gut-renovated and reimagined 7,000+ square feet of interior and exterior to take an incredible space and turn it into a warm urban sanctuary for their family to enjoy.

Shenzhen Heytea Lab – Design for More Commercial Experiences

The improvement of consumption and the convenience of digitization have promoted the transformation and formation of new consumption patterns and consumer groups. China is accelerating its entry into a new era of consumption.