Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

Project: Berkley House
Architecture: Rafael Santa Ana Architecture Workshop (Rsaaw)
Architectural Team: Rafael Santa Ana, Antonio Colin, Marina Rosa, Ondřej Čáp, Larissa Llevadot, Cidinha Santos Ranzenberger, Licia Freire, Adriana Indig, Livia da Costa
Structural Engineering: Aspect Structural Engineers
Architect, Project Lead: Rafael Santa Ana
Contracting: Tyrrell Projects Inc
Millwork: Licia Freire, Adriana Indig, Cidinha Ranzenberger
Location: North Vancouver BC, Canada
Completion: 2020
Total Area: 2,800 sq ft
Photo Credits: Ema Peter

In a market trending towards disposable fixtures and finishes, where it has become commonplace to demolish to make way for the latest trend, RSAAW’s renovation ensured the Berkley House stayed rooted to its origin, simply adapting to perform to superior efficiency levels and to accommodate future generations of family life.

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

Berkley House is a mid-century interior renovation, taking a tired inefficient house with good bones to a contemporary home on another level

Despite the structure having a typical partially below grade lower level, the family was first attracted to the home’s quasi post-and-beam style and its Californian-style atmosphere, unusual in a typically conformist suburban North Vancouver neighbourhood. The challenge was to celebrate this character while adapting to the reality of the Canadian climate and minimizing energy wastage. RSAAW achieved this by completely replacing the entire interior building envelope, installing triple glazing throughout, and replacing the forced air system with energy efficient underfloor heating.

kitchen, Rsaaw

Before the renovation the two main floors were separated, with the entire lower level serving as a mortgage helper suite. Family spaces were once somewhat cloistered, with minimal natural light entering key areas. The renovation opened up the entire home, connecting both levels via a central atrium space anchored by a monumental double height library and topped by multiple skylights strategically located to filter in as much light as possible in all seasons. The sense of space was further augmented by vaulting ceilings throughout the main floor and adding oversized glazing to allow for views of the North Vancouver greenery in the garden and beyond, filling the home with light even on overcast days.

dining room, kitchen, Rsaaw

Circulation was improved on the lower level by repurposing the former mechanical room to create a hallway lined with discreet storage for all the family’s bits and pieces. This almost secret corridor sits in counterpoint to the public face of the atrium, where the family’s love of art, books, and found objects can be showcased.

dining room, Rsaaw

The floor space lost when opening up the atrium was more than regained by creating a children’s paradise in a previously inaccessible attic space. The playful stripes of colour in the attic are echoed in the panelling at the entry and in the garden treehouse interior. These tonal explorations, along with the warmth of the custom millwork throughout the home, bring a punch of energy into the home’s otherwise gallery-like monochromatic interior and exterior. Resilient tile flooring downstairs allows the family to enter the home worry-free after outdoor activities, while upstairs the sense of light and space is amplified by threshold-free light oak flooring and sculpted shadow-line walls.

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

A few years before undertaking the interior renovation, the family asked RSAAW to design a garden playhouse for their children. The treehouse’s slender “stem” is threaded so it can grow vertically with the tree and a custom ring hugs the trunk without damaging the majestic Douglas Fir. The treehouse became a playful design experiment that now fits perfectly with the home’s aesthetic, while respecting the environment it sits in.

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

The Berkley House renovation reflects the family’s future-focus and respect for the past and is the result of a respectful homage to architectural influences, both at home and abroad.

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

bedroom, Rsaaw

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

bathroom, Rsaaw

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

Drawings Berkley House

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis

Originally built in 1978, the Atrium Townhome required significant renovations. In the end, the decision was made to gut the house and largely start over. The clients, a young family, wanted updated modern finishes, unique design features, and an open convivial layout
Contemporary Black Wooden House 16

Contemporary Black Wooden House by Bornstein Lyckefors Arkitekter

Located east of Gothenburg, the Öjersjö-house is a modest dwelling overlooking the lake Stora Kåsjön. Designed by Swedish Bornstein Lyckefors Architects Villa Öjersjö is a contemporary black wooden house. The dwelling interweaves with the site in a concept where the program is swept under the ”carpet” by lifting the landscape.
Clarksville Infill house by Tim Cuppett Architects

Clarksville Infill House by Tim Cuppett Architects

This new home, located in a historic district in downtown Austin, was designed to blend within the context of shade trees and bungalows. Its simple gable form, covered porch, exposed rafter tails, and compact scale fit nicely among its neighbors and support the existing streetscape.

Bathroom eco-design with small vertical gardens

This bathroom interior design project was conceived by Moscow-based Studio Odnushechka. With an attractive eco-design, the decor is based primarily on marble, travertine, granite...
A Wooden Hillside Cabin by Kappland Arkitekter on the Island of Stokkøya, Norway

A Wooden Hillside Cabin by Kappland Arkitekter on the Island of Stokkøya, Norway

This is an all-year cabin for a family of five at Stokkøya, an island situated on the outermost coast of Trøndelag, Norway. Situated on a hillside, the site offers dramatic views in two directions

More Articles Like This