Residential ArchitectureHousesPebble Beach Residence by Graham Baba Architects

Pebble Beach Residence by Graham Baba Architects

Pebble Beach Residence by Graham Baba Architects

Project: Pebble Beach Residence
Interior Architecture: Graham Baba Architects
Interior design: Holly McKinley Interior Design
location: Pebble Beach, California
Photography: Aaron Leitz
Text and photos: Courtesy of Graham Baba Architects

Located in picturesque Pebble Beach, this vacation townhouse is for a couple who split their time between California, Washington, France, and Canada. The owners bought the house over twenty years ago but had done little to the residence since acquiring it. Outdated and poorly organized, the decision was to undertake a wholesale remodel, taking the house down to the studs and reworking how spaces are organized. Community association requirements meant the exterior character needed to be preserved, although a small interior courtyard was revised to better connect interior with exterior space.

Pebble Beach Residence by Graham Baba Architects

Previously a warren of isolated rooms, the design opens the floor plan of the house to create better flow between spaces and to facilitate entertaining. Before the renovation, the kitchen was disconnected from the living spaces. Now, the kitchen—along with the adjacent living room—has become the focal point of the house, affording expansive views out to Spanish Bay Golf Course and the Pacific Ocean beyond. A signature element in the reworking of the house is a wall of kitchen casework which spans 50 feet and unites the house as it flows from adjacent to the entry, through the kitchen, and into the living room. Changes in materiality reinforce the transition from more to less formality as it travels through the house. A cast glass wall above the sink in the kitchen brings light into the center of the house, an otherwise darker space that wasn’t able to have windows because of the townhome’s shared party wall.

Pebble Beach Residence by Graham Baba Architects

The natural materials and neutral tones contribute to a relaxed, tranquil aesthetic—informal, albeit sophisticated. Bronze and metal details accent the otherwise serene spaces that are furnished with a combination of custom-designed pieces and antiques that the family had collected over the years. The master suite features a fireplace with a custom patinated nickel and bronze mantel; the master bath is wrapped in marble. The clients’ collection of antiques was an important design consideration, including a Chinese screen that was incorporated into the casework in the living room. An elevator was inserted into the newly revised stair/entry area to address long term viability.

 

kitchen, Graham Baba Architects

 

Pebble Beach Residence by Graham Baba Architects

home office, Graham Baba Architects

bedroom, Graham Baba Architects

bedroom, Graham Baba Architects

bathroom, Graham Baba Architects

Fonction Et Fantasie – Renovation of an Apartment in Torino

Architects: Andrea Marcante, Carola Ripamonti / UdA Architects Project: Fonction Et Fantasie / Renovation of an Apartment in Torino Collaborators: Eirini Giannakopoulou Area: 100 sqm Location: Torino, Italy Photographer:...

Sea Bright Beach House by Raad Studio

The design solution that resulted is the marriage of landscape and architecture. Though the neighborhood itself is graded flat, the parkland to the north is a wild original dunescape. By restoring our idea of the original natural state to the site, we created a set of hydrodynamic dunes with penetrations that allow water to sluice through the land

Saint Adrian House by Tiago do Vale Architects

The Saint Adrian House, in its genesis, intended to offer just the bare minimum in comfort, health and hygiene under the standards of its time -standards that today, by themselves, would be considered unbearable.

Scandinavian and Minimal New York City Loft

This duplex Penthouse with rooftop is located in the heart of TriBeCa on one of the few original cobblestone streets. The owner of the building has Scandinavian roots so it was natural to have a very clean Nordic approach to the interior design.

Oak Lane House in Rural Suffolk / Cassion Castle Architects

Inspired by local farm buildings, the exterior at ground floor level is entirely masonry (knapped flint with steel corners) while the exterior at first floor level is clad in black timber. The ground floor of the Oak Lane house is separated into wings which define external spaces around the building.

Related Articles