From an Old Workplace to a Modern Living Space: Montevecchia House

The historical casing of the old building was therefore kept unchanged in its shape, while added value was given to materials and space in this architecture

From an Old Workplace to a Modern Living Space: Montevecchia House

Project: From an Old Workplace to a Modern Living Space
Architects: a25architetti
Contractor: Piantanida costruzioni s.r.l.
Location: Montevecchia, Italy
Year: 2019
Photo Credits: Marcello Mariana
Text by a25architetti

The house was made out of a warehouse and a barn, inside an apartment building in Montevecchia, in northern Brianza, Italy. The building gets integrated into the higher area of Montevecchia which, after being inactive and abandoned for several years, has resumed growing grapes on the terraces to produce wine. The design choices were based on the local nature, on the surrounding territory and landscape. The materials, such as stone and wood, strongly recall this bond. The house has been adapted to energy-efficiency through new systems and new technologies aimed at satisfying the required needs and increasing living comfort.

From an Old Workplace to a Modern Living Space: Montevecchia House

The restoration plan was designed with our clients starting from three adjacent spaces and their relationship: – the old vaulted cellar, which was once used for wine fermentation and aging, while today it’s being used for recreational and social purposes; – the store room that opens onto the outdoor space, which today is a portico directly connected to the house; – the warehouse and the barn, the only space divided into two floors, connected to the cellar and the store room that has now been transformed into living space.

Montevecchia House, a25architetti

Floor maintenance and plaster removal were the only interventions that were designed for the old vaulted cellar and the store room, in order to highlight the old limestone and molera stone masonry, of which the terraces in Montevecchia are also made. The old barnhouse on the ground floor and the barn on the first floor were instead totally restored. The double high space between the ground floor and the first floor, once used to load hay and today reminder of its past, has become the cornerstone of the whole dwelling, a starting point to conceive every space.

interior design, a25architetti

The main hall, the kitchen, the living room (on a raised portion of the floor) and a toilet are located on the ground floor, characterised by a stone paving; bedrooms and other toilets are on the upstairs floor, facing the double high space. The building materials recall the typical local materials for construction: stone, for the ground floor paving, rough plaster for indoor walls and wood for upstairs flooring and furniture.

interiors, Montevecchia House, a25architetti

Furniture is never conceived as an individual object, located in a space, yet it is always designed and tailored as an essential device that relates to the ambients. – The kitchen and living room furniture is aligned and located on the step of the living room. It defines the connection to the adjacent spaces, though with different purposes and functions. – The large window frame between the kitchen and the portico sets a threshold and builds an exchange between indoor and outdoor spaces, likewise the bush-hammered stone in the arch between the cellar and the main hall marks another threshold between the two ambients and similarly the first step of the staircase points out the threshold downstairs-upstairs. The historical casing of the old building was therefore kept unchanged in its shape, while added value was given to materials and space in this architecture: from an old workplace to a modern living space.

From an Old Workplace to a Modern Living Space: Montevecchia House

staircase, Montevecchia House, a25architetti

bedroom, Montevecchia House, a25architetti

From an Old Workplace to a Modern Living Space: Montevecchia House

From an Old Workplace to a Modern Living Space: Montevecchia House

From an Old Workplace to a Modern Living Space: Montevecchia House

See More Images in Gallery

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Piada in Lyon by Masquespacio

Arthur and Mathilde were sure about the fact that to bring this traditional receipt to the contemporary world they needed to represent it through a modern brand that could appeal to a young and actual public. Therefore, they decided to contact Masquespacio for the interior design of their first Piada in Lyon, France.

Extended Three-Story Townhouse in Brooklyn by vonDALWIG Architecture

This expansion of a three-story townhouse located in Park Slope responds to the row house typology and its typical direction of front to back. Intent on creating volumetric relationships, we decided to design an extension that links the main floor by both horizontally and vertically interlocking the space between the living areas

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

This 2,100 square-foot lagoon weekend residence was built in Seadrift on the Stinson Lagoon in Marin County, California. Although the lagoon is filled with Pacific Ocean Sea water, it is shallow and warm ....

Barcelona Apartment Features an Intimate, Warm and Eclectic Interior

The inspiration for this apartment draws from the culturally-vibrant Barcelona life and high-end fashion. The eclectic palette of rich, quality materials adds integrity and authenticity to the space. Raw wood is mixed with metals, suedes and high-gloss surfaces to create a sensory experience.