Promenade Apartment – Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (1)

Located in Turin, Promenade apartment was renovated by SCEG Architects.

Description by SCEG: The House of about 90 sqm floor area is located in the District of Turin “Lingotto”, the Southeast suburbs of the central urban area, always in the dynamics of transformation of the city. Site of the first production facility of the FIAT car company, located near the area object of transformation for the centennial of the unification of Italy (ITALIA 61) Torino 2006 Olympic and principal place of business. An area of the City currently strong in transformation (“palazzo della regione”, Metropolitan extension, expansion of Eataly, recovery of “Palazzo del lavoro”) but above all an area characterized by FIAT factory designed by ing. Mattè Trucco transformed in recent years by Renzo Piano in a Mall and an international exhibition.

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (2)

The area is characterised by the proximity of the Po River Park, then a particular topography that gives color changes in any season and offers the opportunity to do sports. The House is positioned on a node that connects the Lingotto with the Park, intersecting a main artery of connection to the city centre. An intersection of axes of motion not only drive but also provide walking routes to the Park. This was our first reference: a heterogeneous urban movement around the apartment visible from 3 Windows and 2 balconies on the street front.

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (5)

This suggestion has generated a second level of movement inside the apartment. A nearly circular movement through the “public” spaces (studio-living room-kitchen area) of the House in contact with the outside world and “protects” private “most intimate spaces and staging (dining-rooms-bathrooms). Planimetric scheme reminiscent of the use of the roof of the Lingotto FIAT factory that was originally used as a test track. A ring of movement! (** see postcard left) The apartment is on the third floor of a residential building for the workers of FIAT built in 1913.

Project: Promenade Apartment
Interior Design: SCEG Architects
Location: Torino, Italy
Photographs: Serena Eller Vainicher

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (8)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (3)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (10)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (11)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (4)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (7)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (6)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (9)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (13)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (12)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (15)

Promenade Apartment - Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch (14)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Contemporary New Addition Which Provides Perfect Living Spaces

This contemporary new addition is a two-storey pavilion which provides a volumetrically expansive double-height living area, and serves as a generously proportioned ‘garden room’ with large apertures capturing sky and landscape views.

Bucharest Contemporary House by Corina Dindareanu

This Bucharest contemporary house building is located in a neighborhood of courtyard houses, a mix of volumes and styles where 4-5 storey interwar buildings can be seen next to modest ground floor longhouses.

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago

Inside the Spine house, the concrete wall winds its way further down the narrow site towards the water, and forms itself into bathrooms, storage space and a fireplace. Gathered around this concrete spine, wooden volumes hover just above the ground.

Roasting Duck Restaurant of Shangyung Town, Beijing

Roast Duck locates in Shangyung Town. Designed by Wu Wei, it presents an artistic dining space through traditional dining while incorporating material, color and art.