Pink Moon Saloon is Designed and Built in Traditional ‘Hut’ Style

Pink Moon Saloon

In a former bin alley and sandwiched between two office buildings on one of Adelaide’s vibrant laneways is the Pink Moon Saloon. The venue tells a narrative of campfire cooking with a childlike nostalgia for the outdoors. Designed and built in traditional ‘hut’ style, it reflects its context and place.

Concept
Throughout the design process the concept evolved and settled on exploring the typology of the wilderness hut creating a uniquely immersive experience. Huts are located in remote or isolated areas and often in geographically unique places. Generally speaking materials have to be sourced locally. As a result the materiality and aesthetics of the wilderness hut are varied but with a few common threads. Often timber is sourced by felling the trees on site and stone or earth is gathered from nearby. This approach creates a vernacular style amongst huts, with different elements or nuances associated with a particular region or locality.

Pink Moon Saloon 1

The intention with Pink Moon was to create its own identity or vernacular; by designing and building in the way a hut should be. Firstly, an understanding of its unique climate. Sitting between two low-rise office buildings, narrow and long, running east-west with limited access to direct sunlight. The hut needs to embrace its surroundings, not dominate them, but embellish and appreciate them. Creating a moment of warmth and shelter within whatever context.

Pink Moon Saloon 2

Volume and Spatial Planning
At 3.66 x 28 metres, the narrow site lent itself to a Japanese approach to programming. There was an obvious need for light to penetrate the space as well as create a compact, floor plan that dealt efficiently with the limited width. The result was two huts, separated in the middle by a courtyard of similar size, the bar to the street, a dining hut to the rear. This layered approach allows light to filter into both spaces, but also accentuates the movement of walking through the space, crossing multiple thresholds and experiencing three different spaces.

Pink Moon Saloon 3

The internal ceilings are raked to express the 60 degree roof pitch and timber truss structure. This attempts to relieve the feeling of tightness associated with a narrow space by accentuating the height and overall volume. The front (drinkers) hut is light filled and airy whilst the dining hut is darker, dimly lit and focussed around the fire. The central courtyard has little of its own lighting, but instead allows light into the two huts during the day and is lit by them at night.

Pink Moon Saloon 4

Materiality
All of the material selection was based around the principles of hut-construction and have been considered in relation to their impact / sustainability of production and ability for re-use. As much as possible, there was an attempt to use familiar Australian materials. The structure is timber framed and uses locally sourced Australian Hardwood as cladding; seconds of Spotted Gum, Tasmanian Oak and Ironbark. Excessive use of steel or other virgin materials was limited as much as possible. The bessa block walls and paving can be seen as the most vernacular masonry option in the Adelaide, our ‘local stone’. The colours are slightly inspired by the weird colour combinations of Himalayan mountain huts, but very much the Pink Moon Saloon.

Architects: Sans-Arc Studio
Project: Pink Moon Saloon
Location: Adelaide, Australia
Area: 102.48 sqm
Builder: Brojed Construction
Photography: Courtesy of Sans-Arc Studio
Manufacturers: Beeline design, Boral Timber

Pink Moon Saloon 5

Pink Moon Saloon 6

Pink Moon Saloon 7

Pink Moon Saloon 8

Pink Moon Saloon 9

Pink Moon Saloon 10

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lockeport Beach House by Nova Tayona Architects

Despite its dramatic location on an expanse of shoreline, the clients also were drawn to the internal, cozy character of the site, and so, Lockeport Beach House is an oxymoron. Scraggly tamarack and spruce trees covered in Old Man’s Beard are very particular to some areas of Nova Scotia and thrive in the 10 cm of shallow soil here.

Greenwich Village Greek Revival Townhouse / SheltonMindel

Greenwich Village Townhouse is a residential project completed by New York-based SheltonMindel. Brief: In a Manhattan Federal Greek Revival townhouse that had seen extensive renovations in...

Rome Apartment by Brain Factory Architecture & Design

The renovation of this bright apartment located in the Prati district of Rome represents a perfect blend between the customer needs and the design intentions: in fact, even though it is 80 square meters