Residential ArchitectureHousesPivot Residence by Architects EAT

Pivot Residence by Architects EAT

Pivot House by Architects EAT

Project: Pivot Residence
Architects: Architects EAT
Styling: Anna Botsaris
Location: Melbourne, Australia
Completed: 2020
Photo Credits: Chris Murray

Pivot Residence is a direct response to the client’s brief. More importantly, it addresses the immediate context and solar orientation of the site. The new 300sqm family home in the leafy suburb of Eaglemont has a south west facing street elevation. The impervious façade is offset by a generous setback and open garden. This space is used to activate and promote interactions with the street and neighbours. Internally, the floor plan “pivots” around a central light well. As a result, the house orients itself to direct north, maximising the home’s access to daylight. The living areas open out to a vista of trees and landscape, cleverly avoiding direct view lines to surrounding built structures.

Pivot House by Architects EAT

Pivot House by Architects EAT

living room, Architects EAT

kitchen, Architects EAT

Pivot House by Architects EAT

bedroom, Architects EAT

bathroom, Architects EAT

pool, terrace, deck, Architects EAT

Pivot Residence by Architects EAT

Pivot Residence by Architects EAT

Pivot Residence by Architects EAT

Manhattan Art Barn by ORA – Oonagh Ryan Architects

This traditional family home suffered from an outdated 1980’s addition resulting in underutilized spaces inside as well as limited connections to outside.

Sanyea Sjór Seaside Resort, Shenzhen, China – An Upgraded Travel Experience

Sanyea Sjór was designed and completed by Shenzhen-based Fusion Design Office. This is a 1,800-square-meter seaside resort, with an excellent view of the sea and the most beautiful sunrise and soft beach.

Summerhouse Solviken / Johan Sundberg Arkitektur AB

On a steep slope overlooking the sea lies Summerhouse Solviken. Twelve steel pillars lifts the house off the ground and places it level with the surrounding treetops. The elevated position amplifies its amazing views and distances it from the adjacent street.

New Workplace for Norbella in Boston by ACTWO Architects

Norbella Media Agency has new offices in Boston, designed and completed this year by ACTWO Architects. Description by ACTWO: Norbella’s home in the south end...

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects in Southwestern Ontario

The Dutch architectural office of Chris Collaris designed a villa in Mount Brydges, overlooking the green fields and woods in the rural area of Southwestern Ontario, Canada.

Related Articles