Residential ArchitectureHousesPL2 House, Modern Home with a Nonconventional Architecture

PL2 House, Modern Home with a Nonconventional Architecture

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (16) (Custom)

PL2 House is the private residence of a young businessman, located in Merida, Yucatan, Mexico, designed and projected by Seijo Peon Arquitectos y Asociados. The owner wanted a modern home, for a single person, built on one level, with a nonconventional architecture and which to maximize the relationship with surrounding environment.

The irregular geometry of the field and its restrictions in terms of alignment, have created problems for realizing this project, problems that, paradoxically, have led to an unconventional approach and thus to the building of an attractive residence. The house was oriented south-west in order to benefit from the location, near a lake, thus offering the best potential views. This orientation was a challenge because sun, at this latitude may become a problem and meant finding protection solutions. Thus, the main wall of the house, situated in front of the lake, was doubled by a tall wall which functions as a protection against the sun. The house was opened to the environment, thus generating not only volume but also spaciality and a very special personality.

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (3) (Custom) PL2 House has a bedroom, a living room, a dining room and a kitchen, a large terrace and a swimming pool, a quality and social space, service area. The main access way is through the terrace and it follows the main diagonal that crosses the location and around it the services spaces are organized and. The underground of the house is “sculptured” in a way that generate various levels and water volumes that gravitate around the main basin of the pool. Furthermore, water plays an important role in the house-environment assembly, thus being a fundamental element of the residence that actively contributes to the expressivity and attractiveness of PL2. For a single young man, who wanted a modern house, fit to organize various social events, PL2 House is an architectural success extremely attractive.

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (2) (Custom)

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (4) (Custom)

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (5) (Custom)

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (6) (Custom)

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (7) (Custom)

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (10) (Custom)

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (11) (Custom)

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (9) (Custom)

PL2 House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (Custom)

PL2House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (1) (Custom)

PL2House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (13) (Custom)

PL2House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (12) (Custom)

PL2House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (18) (Custom)

PL2House by Seijo Peon Arquitectos y Asociados (17) (Custom)

ML Apartment by Nasia Spyridaki Architecture & Design

ML Apartment is a contemporary apartment of 100 sq.m located in Komotini City and designed by the architectural office Nasia Spyridaki Architecture & Design.

Apartment in Berlin: Wonderful Connection Between a Living Room and a Large Terrace

This apartment is arranged in the bright attic of an old building from Berlin, located on a quiet pedestrian street with old trees, various...

Bakery Place – Victorian Bakery Buildings Converted into 12 High-End Homes

Architects: Jo Cowen Architects Project: Bakery Place Location: Clapham, London, United Kingdom Photographs: David Butler Located between Falcon Park and Clapham Common, Bakery Place is the latest residential...

Kifisia Duplex, Athens by Block722

Block722 was called upon to re-imagine and complete the construction of an existing concrete shell in Athens in order to transform it into two design-led, duplex homes.

Coal Harbour Apartment by Haeccity Studio Architecture

The 2,150 square-foot Coal Harbour apartment originally felt much smaller due to a fragmented layout and jarring material palette. Strong, simple gestures resulted in a revised layout that opened up the living area while reconnecting the space with breath-taking views of the mountains, oceans and the city.

Related Articles