Residential ArchitectureHousesPointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

Project: Pointe Fisher House
Architects: Natalie Dionne Architecture
Location: Lac Brome, Canada
Year: 2021
Photo Credits: © Raphaël Thibodeau
Text by Natalie Dionne Architecture

Pointe Fisher House is located on an idyllic site, dotted with majestic, century-old oaks, where the views of Brome Lake and the Green Mountains are exceptional. The site offers perspectives on the landscape where horizontality imposes itself.

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

Set back from the lake and the street, on the same site as the original house, the new house was built to preserve the mature trees through a minimally invasive approach.

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

In order to be in an intimate relationship with the landscape, the house is placed directly on the ground level and its first floor, free of walls, takes advantage of the views on the banks and the lake without limitation. Above, at three meters from the ground, a volume with a sloping roof houses all the bedrooms in its attic and wallows in the canopy of the trees.

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

The volumetry, both traditional and contemporary, offers a reinterpretation of the archetypal Quebec house. While the gable roof is a testament to northern architecture, the large irregular openings create an atypical composition in the facades. Seemingly random, the position and proportions of the windows offer a particular spatial experience. This play of alternating fullness and emptiness, mass and lightness, has created a structural challenge where the fields of architecture and engineering have revealed their complicity.

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

The exterior cladding is made of Eastern Quebec cedarwood, burned according to ancestral Japanese techniques such as Yakisugi. Its cracked texture and dark color, like the bark of trees, give it an air of familiarity with the oak forest. In places, the burnt wood seeps through and contrasts with the interior materiality, a light wood that catches the light in the heart of the house.

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

The Pointe Fisher House, in resonance with its natural and built environment, captures the essence of the place and invites the landscape to intrude into every moment of daily life.

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

kitchen, Natalie Dionne Architecture

living area, Natalie Dionne Architecture

bedroom, Natalie Dionne Architecture

home office, bedroom, Natalie Dionne Architecture

second floor, bedrooms, staircase, Natalie Dionne Architecture

bedroom, Natalie Dionne Architecture

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

Pointe Fisher House by Natalie Dionne Architecture

Sapato Apartment, Lisboa, Portugal / Arriba Studio

Portuguese studio Arriba has renovated Bica do Sapato Apartment, turning it into a spacious and full of light home. From the first day we visited this site, we understood the potential of this curious layout. It resembled a maze with several heights, features we ended up exploring on a deeper level later.

Renovation of a Catalan Architectural Heritage Building

Calella is a heritage building fully rehabilitated by Barcelona-based Lluis Corbella. With an area of 766 square meters, the house is located in Calella de...

Bach Studio with a Total Footprint of Only 100m2

Bach Studio 19 is designed by Strachan Group Architects and is located in Onemana, Coromandel, New Zealand. Onemana bach has a total footprint of 100m2 (75m2 + 25m2 interior decks).

Southlake Dallas Home Incorporates Well Design and a Stellar Art Collection

All natural, sustainable and durable materials were used in to create a long-lasting beautiful environment supportive of an active family with strong family and community values. The art collection, featuring local artists, is weaved throughout the home creating stunning backdrops and focal points.

House Four in London – Extensively Refurbished of Large Double Fronted House

House Four is a large double fronted house on Trinity Road, Wandsworth. This residential project was completed by London-based ADE Architects. The house has been...

Related Articles