Porto Alegre Duplex – The Collector’s Apartment by Ambidestro Arquitetura

- Advertisement -

Porto Alegre Duplex

This Porto Alegre duplex was renovated in 2016 by the Brazilian studio Ambidestro Arquitetura.

Project description: The owners of this duplex of 250 m² located in Porto Alegre contacted Ambidestro aiming to update their living room, dining room and toilet – before dated with a typical décor of the 80s as the place had become a passage area to the second floor. That was a real waste as the space could easily be used as a base to expose the couple´s artwork and the impressive collection of 300 blue dishes hostess.

Porto Alegre Duplex 1

In the reform, the idea was to invest in minimalism and draw the attention of architectural elements to focus on works of art. So the base is neutral: Off-white walls, panel and natural oak furniture.

Porto Alegre Duplex 2

The works of art were spread across 43 m² social area, while more than 300 blue dishes, coming from all parts of the world were focused on a single wall of 5 meters long, on the bottom of the stairs. We created a three-dimensional installation with supports of various sizes to superimpose the dishes. It was a good craftsmanship.

Porto Alegre Duplex 3

To contrast this ancient air, the reform also provided a new staircase in helical format. Made with wooden plaque shaped spot and coated matte electrostatic painting, it looks like a real black sculpture, resembling a monolith.

Porto Alegre Duplex 4

Many pieces of furniture already in the apartment were restored. An example is the blue chair, which belonged to the resident´s mother. The rattan chairs and dining table were kept in the decoration, while some pending rectilinear lines give a modern touch to the dining area. Area of passage, this great living became the favorite corner of the residents and their guests.

Architect: Ambidestro Arquitetura
Project: Porto Alegre duplex / The Collector’s Apartment
Location: Porto Alegre, Brazil
Photography: Marcelo Donadussi

Porto Alegre Duplex 5

Porto Alegre Duplex 6

Porto Alegre Duplex 7

Porto Alegre Duplex 8

Porto Alegre Duplex 9

Porto Alegre Duplex 10

Porto Alegre Duplex 11

Porto Alegre Duplex 12

Porto Alegre Duplex 13

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Aston Marina Restaurant / Faber Design

Faber were appointed to create a new bar and restaurant at Aston Marina in Stone, Staffordshire. Working with the owners of the marina, we helped them to develop a strategy, branding and venue to create a ‘foodie destination’. 

Blend Labs Office in San Francisco by Studio O+A

O+A’s challenge at Blend Labs in San Francisco was to bring the nimbleness and comfort of a modern tech office to a financial services company eager to take the angst out of mortgage transactions.

Two Orchids Herald the Entrance to Central Park in New York

Once a rare and exotic flower, the orchid has become one of the world’s most ubiquitous indoor plants. From corporate offices to domestic interiors,...

Stylish Minimalist Apartment with Spacious Open Spaces and Full of Light

Set within an Art Deco building in Woollahra, the brief for the K Apartment was to be a reflection of the way the young professional couple would like to live their lives - open spaces that were generous and filled with light.

Burnett Way Residence / Serrao Design and Architecture

Located in Sacramento, California, the Burnett Way Residence is a modern home designed by Serrao Design and Architecture for a young family. The home was conceived...

River Retreat / Edwards White Architects

The kitchen is the hub of the River Retreat with the deck slicing through the plan. The living space steps down into a light filled volume reaching out to the river. A mezzanine pulls over above with an exposed bookcase balustrade providing a sense of homeliness.

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea

Located at the juncture where a forest opens onto the bay, the Shore House was designed to capture both the intimacy of the wooded site and the expansiveness of the open water.

Dover House by Shaun Lockyer Architects

Dover house is a project that involves the fusion of a traditional Queenslander and a concrete garden room. The idea incorporates an extruded section of the pitched roof that forms a portal to the back yard, the centre of gravity for family life.

The Charm Townhouse by Meirav Galan Architect

The Charm Townhouse, owned by the Charm-Long Family, has been designed in the historic neighborhood of Neve Tzedek, Tel-Aviv, as an addition to an existing old house originally built at the beginning of the last century.

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

We have completed a radical new front of house space and studio theatre for the Grade I listed Bristol Old Vic, the oldest continuously working theatre in the English-speaking world

The Recyclable House / Inquire Invent Pty Ltd

The Recyclable House was designed and built by Quentin Irvine, Managing Director of Inquire Invent Pty Ltd. Aesthetic inspirations for the house were drawn from iconic Australian galvanised steel wool sheds, hand crafts and industrial.