Residential ArchitectureApartmentsPre-War Upper West Side Apartment Gets a Modern Update

Pre-War Upper West Side Apartment Gets a Modern Update

Pre-war Upper West Side Apartment Gets a Modern Update

Project: Pre-War Upper West Side Apartment
Interior Design: Studio ST Architects
Location: New York, New York
Area: 2000 square foot
Photography: Bilyana Dimitrova

Description by Studio ST Architects: When the owners of this Upper West Side pre-war apartment decided to remodel, they turned to Studio ST Architects.

Pre-war Upper West Side Apartment Gets a Modern Update

“Our design modernized the aesthetic while maintaining some of the pre-war features, such as large generous rooms, tall baseboards and ceiling beams,” says founder Esther Sperber.

Pre-war Upper West Side Apartment Gets a Modern Update

The entry foyer was reorganized to become a central node connecting the dining room, living room, and bedroom areas with a series of large walnut open door frames. The main public spaces were redesigned to create a large and open kitchen adjacent to the dining room from which one can glance to the living room through a small bookcase slot. Open, staggered bookshelves accommodate the owners’ vast library, a formal theme repeated in the master bedroom. All bathrooms were also redone and a new powder room was created between the study and kitchen.

Pre-war Upper West Side Apartment Gets a Modern Update

The home also received a green upgrade. It now has a new central air system and energy efficient lighting.

Pre-war Upper West Side Apartment Gets a Modern Update

The end result is a family home for the 21st century that feels at once elegant and comfortable.

kitchen, Studio ST Architects

Pre-war Upper West Side Apartment Gets a Modern Update

bedroom, Studio ST Architects

Pre-war Upper West Side Apartment Gets a Modern Update

kids room, Studio ST Architects

bathroom, Studio ST Architects

bathroom, Studio ST Architects

TR Studio Create a Light Filled Colourful London Pied-à-Terre

Tucked away in West London’s exclusive Chelsea, architecture and interior practice TR Studio demonstrate the applied use of natural light within architecture, as they transform an end of Mews house into a stylish family home away from home.

Westridge House, Portola Valley, California / Richard Beard Architects

Backed by the dramatic landscapes of California's scenic Portola Valley, the Westridge house embraces its natural setting with an elevated take on the rural vernacular.

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery

This concrete vacation house is located on the banks of the river Hvítá, a two-hour drive east from Reykjavik. The site is a moss-covered hilly area with views over a quiet bend in the glacial river in the spring; the river floats icebergs from the glacier through the nearby bend in the river, toward the sea some 100 kilometers away.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

OV-A Architectural Studio designed an apart-hotel - contemporary, sustainable, alpine architecture that offers more than just accommodation. Located in the mountain town and ski resort Pec pod Sněžkou, Czech Republic ...

CasiTa House by The Ranch Mine

“casiTa,” spelled with a capital T, derives its name from its ‘T’ shaped plan that features 2 symmetrical bedrooms that sandwich a kitchen/laundry/bathroom plumbing core adjacent to the open living space.

Related Articles