West Village Roost: Cold-Water Flat Renovation by CWB Architects

West Village Roost / CWB Architects

Project: West Village Roost
Architects: CWB Architects
Partner in charge: Ward Welch
Interior Design: Fearins | Welch Interior Design
Location: West Village, Manhattan, New York
Area: 375 sf
Photographer: Nelson Hancock

This 1890s tenement apartment, also known as a cold-water flat, was ripe for a renovation. With a shower and toilet/sink located at opposite ends and a cooktop in the living room, the railroad layout was a disjointed jumble in need of coherent modernization. Our first step was to move the poche — the cluster of plumbing and storage space — into one centralized location.

living room / CWB Architects

Opposite the bathroom are built-in closets constructed to detailed specification to accommodate the couple’s wardrobe. The resulting corridor space acts as a fluid connector between the apartment’s public living area and the private bedroom. Open walnut shelving in the kitchen lends a “floating” appearance to stacked dishes and glassware while concealed, small-sized appliances maintain the sleek look. The stove and refrigerator are installed on the stairwell wall, so that the exposed brick of the opposite wall appears to flow through the unit.

West Village Roost / CWB Architects

The living room fireplace was restored to working condition while the bedroom fireplace, a likely fire hazard located so close to the foot of the bed, was fitted with a custom shoe cabinet.

West Village Roost / CWB Architects

West Village Roost / CWB Architects

West Village Roost / CWB Architects

West Village Roost / CWB Architects

West Village Roost / CWB Architects

bedroom / CWB Architects

bathroom / CWB Architects

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Minimalist Geometric Home by AD Architecture

Minimalist Geometric Home by AD Architecture

Situated at the CBD of Shantou, this single-storey luxury residence embraces the river view outside. Spanning 300 square meters, the space is like a piece of white curtain, which opens up a free field for people to experience.
A Belgian Open House that Hides Behind an Oriental Brick-Curtain

A Belgian Open House that Hides Behind an Oriental Brick-Curtain

The idea for this special brick house came about after the architects crossed India and the residents traveled to Morocco. The result: an Belgian open house that hides behind an oriental curtain.

Stone Creek Camp by Andersson-Wise Architects

Stone Creek Camp is a project designed by Andersson-Wise Architects and located in Bigfork, Montana, USA. Description by architect: This remote Montana Camp is situated...
Stantec Designs Headquarters for Hospitality Upholstery Leader Valley Forge Fabrics 5

Stantec Designs Headquarters for Hospitality Upholstery Leader Valley Forge Fabrics

Architecture and design firm, Stantec has completed the interiors for Fort Lauderdale-based Valley Forge Fabrics, the global leader in hospitality upholstery fabrics. The 73,000...
Off Grid House by Anderson Architecture

Off Grid House by Anderson Architecture

Testing a skillful combination of passive and environmentally sustainable design methods on his own 8-star bush block house has helped Simon to minimise his family’s energy.

More Articles Like This