Premaydena House is designed as ‘a box inside a box’

- Advertisement -

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (1)

Misho + Associates Architects have designed Premaydena House, a family home located in Tasman Peninsula. Architects say that the house is designed as ‘a box inside a box’ to not be affected by local weather conditions.

Description by Misho + Associates: The Premaydena house sits on a low podium on a largely wooded site on the Tasman Peninsula, south east of Hobart. The site faces north, on an inward curve of the peninsula, to Norfolk Bay. The clients came to the architect as the latter had already designed a house for them in Sydney. That house, framed by recycled timber screens, had in turn been inspired by a balsa model, by the architect, displayed at a Greenbuild Expo in Sydney several years earlier. This model expressed ideas the architect had been considering for his own house – lightness and light, simple module proportions, screening and layering. When the clients bought the 19-hectare site at Premaydena, the architect was asked to design a house based on the same principles.

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (3)

The building is backed by dense stands of eucalypts on a hill, so is protected from the southerly winds coming off the Great Southern Ocean. However, an often-gusty northeasterly picks up speed, salt moisture and coolness as it crosses Norfolk Bay. To address the issue of cold, salty wind, the house is ‘a box inside a box’; to address the clients’ request for two bedrooms and ensuites, separated from the living area, the house is ‘a box beside a box’. This again emulates the architect’s own home in the Huon Valley, where, he says, the box, as “an experimental laboratory … has allowed me to experiment with ideas in a controlled environment”.

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (5)

The house is highly visible due to the external red and orange galvanized metal panels. The colours are matched to the fiery lichen ubiquitous to the local beaches. The darker red panels denote entry points, and slide open, much like the external screens of a Japanese teahouse, to reveal a two-stage, private core. First, they enclose a verandah, which completely enfolds the internal boxes, to exclude summer sun, wind and salt moisture. Insect screens slide, shoji-like, from the inside walls. Deeper in are two modules with a spine of ensuites and laundry. Even with the external panels closed, a set of wide clerestory windows to the south pulls in light to the living areas and main bedroom.

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (6)

In a teahouse, chashitsu, the internal ceremonial space, is refined and disposed to intellectual fulfillment. So too, in this house, windows align perfectly with the parted panels, both beds can be exposed entirely (and privately) to vistas and breeze, and minimal internal ornamentation allows the residents to muse on the shifting clouds or geometric patterns of light cast on the verandah when the screens are closed on a bright but windy day.

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (4)

The modular of course has many precedents; it is still such a successful planning system as it offers, at least, transparency of technology and minimal use of materials. In the Premaydena house, the modular – boxes within and beside each other – generates a series of elegant living spaces that provide respite from the external elements and, in homage to the chashitsu, opportunities to re-engage with daily rituals.

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (7)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (12)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (11)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (2)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (15)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (10)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (9)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (8)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (16)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (13)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (14)

Premaydena House is designed as 'a box inside a box' (17)

Architect – Misho Vasiljevich – Misho + Associates
Interior Designer – Misho Vasiljevich – Misho + Associates
Structural Engineers – Matthew Webster – Aldanmark
Environmental Consultant – Dr. John Paul Cummings – Geo-Environmental Solutions
Building Surveyor – David Morey – Pitt & Sherry
Photographer – Peter Whyte

Builder – Brett Perry
Steel fabricator – Crisp Bros/ Hayward
Solar/ plumbing – HyrolSol Pty Ltd
Double glazed windows – Glass Supplies Tasmania
Timber frames sliding doors – Tasman Windows and Joinery
Electrical – Robbie Griggs Electrical
Zinc Roof – HyrolSol Pty Ltd
Stainless Steel gutter – Hill Sheet Metal Pty Ltd

- Advertisement -

Starburst House in Haidian District of Beijing City / HAO Design

The premises of this case is located in Haidian District of Beijing City. The owners of the Starburst house are a young couple with a young son. The master is a software engineer who usually works at home.

The Pearl Bay House is Modern, Minimal and Maximises the Sensational Ocean Views

Designed by Gavin Maddock Design Studio, the Pearl Bay House is a family home located in Yzerfontein, South Africa. The design of the new dwelling...

This Private Lake Retreat Offers a Weekend Respite from Urban Life

The Lakehouse by Collective Project is a private lake retreat designed as a space for entertaining, and as a respite from urban life. Located on a steeply sloped and rocky site overlooking the Durgam Cheruvu Lake in Hyderabad

Iberico Tapas Bar – Spanish Feel in the Old Center of Craiova

Iberico Tapas Bar is a project completed by Bucharest - based PickTwo Studio in Craiova, Romania. Description by PickTwo: Spanish Inspired, Iberico Tapas Bar is...

Redmond Ranch Gets Three Modern Additions and Stylish Interiors

Situated on the edge of a canyon overlooking the Deschutes River, the existing Redmond ranch house lacked personality, unlike its charismatic owners. Three modern additions redefine the structure and create a more functional plan for the retired ranch owners.

Narrow Beach House in Sydney by Marston Architects

Conceptually, the A&M Houses have been an experiment in drawing a relationship and balance between a reduced footprint, comfortable living and maximised amenity. Inhabitants of this narrow beach house are encouraged to modify and adapt spaces to facilitate maximum amenity in both an environmental and social sense.

Murray Hill Studio Combination, New York

In New York, where real estate it at a premium residential design can benefit from flex space planning. In combining two small 450 square foot studio apartments, Lilian H Weinreich Architects creates a smart, flexible, efficient space that can easily adapt to numerous living, entertaining, and working scenarios.

Winter Vacation House in Warren, Vermont

Green Mountain Retreat is a winter vacation house in Warren, Vermont. The house sits quietly at the top of a meadow with an open westerly view below. The client and architect focused on integrating the residence into the landscape ...

Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

Located in a residential subdivision in a fragment of a forest at El Barrial, within the municipality of Santiago, Nuevo León. Casa en el Bosque is a modern forest house that dialogues, blends with, and interacts in symbiosis alongside its natural environment.

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland

The brief for this addition was for concrete, timber inside and out and timber slats - with a contemporary aesthetic. The new contemporary extension is made up of two stacked rectangular boxes offset so that the upper cantilevers in two directions over the lower, which forms a bridge back to the existing house.

House in the Garden by Yamazaki Kentaro

House in the Garden is a single family home recently completed by Yamazaki Kentaro Design Workshop. The house has a built area of 95 sqm and...