Residential ArchitectureHousesElemental House / Off-Grid Retreat Under a Big Hard Sun

Elemental House / Off-Grid Retreat Under a Big Hard Sun

Elemental House / Off-Grid Under a Big Hard Sun

Project: Elemental House
Architects: Ben Callery Architects
Lead Architect: Ben Callery
Design Team: Tim Shallue
Builder: Keenan Built
Location: High Camp, Victoria, Australia
Area: 150.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Dave Kulesza, Jack Lovel
Text by Ben Callery Architects

Elemental house is a low impact off-grid retreat on an exposed ridge line at a place called High Camp, an hour north of Melbourne.

Elemental House / Off-Grid Under a Big Hard Sun

In a compact 10m x 10m footprint, this house has one bedroom, one bathroom and one living room. But while it shuns some of the excesses of modern life, it doesn’t sacrifice comfort.

Off-Grid Retreat / Ben Callery Architects

The Elemental house produces and stores its own power, collects its own rain water and treats its own waste water on site.

Off-Grid Retreat / Ben Callery Architects

The design interacts with the elements to create natural comfort; inviting warming winter sun, blocking out hot summer sun and catching prevailing cool breezes.

living room, Off-Grid Retreat / Ben Callery Architects

Perched on a hill overlooking stunning panoramic views, it is exposed to the harshest of Australia’s elements; category N3 winds (low level cyclonic,) bushfire attack level of BAL-29, and the unforgiving hot summer sun. It was the raw natural beauty of the place that drew our clients there. They told us that ‘woora woora’ means ‘sky’ in the local dialect and the sky out here is expansive and beautiful. But on such an exposed site, the sky takes on a paradoxical relationship for us; providing all that we need to be self-sufficient but also imposing the harsh elements that make this place inhospitable.

Elemental House / Off-Grid Under a Big Hard Sun

Rather than shy away, this bold little house confronts the elements and embraces them, immersing the occupant in the broad landscape beyond.

kitchen, Off-Grid Retreat / Ben Callery Architects

The geometric form is a pure expression of the essence of shelter that we crave in this land – like seeking shade under the branches of a broad tree canopy. The depth of the eaves provides summer shade and shelter from rain. The chunkiness of the eaves is a structural response to the wind loads and visually gives the house a sense of solidity.

bedroom, Off-Grid Retreat / Ben Callery Architects

The strong horizontality of this canopy visually accentuates the undulations of the surrounding landscape.

Elemental House / Off-Grid Under a Big Hard Sun

We used a natural palette of materials complementing the location. The external timber, spotted gum, is sustainably harvested and is so durable that it is bushfire resistant. Unlike the corrugated iron vernacular, this will age gracefully, allowing the building to settle into the landscape.

Elemental House / Off-Grid Under a Big Hard Sun

Inside, protected by the elements, the spotted gum-lined ceiling and cabinetry will stay forever young. The internal palette is minimal, practical and unadorned, reflecting our client’s brief. Concrete is structure, thermal mass, benchtops and hearth. Oriented strand board (OSB), a structural bracing, is appropriated as internal wall lining and cabinetry and painted black.

Elemental House / Off-Grid Under a Big Hard Sun

These dark, moody finishes emphasise the sense of shelter. The reflective lustre of the burnished concrete, the sheen of the timber and the mirrored splash backs also increase the soft ambient light and amplify the views beyond, celebrating the awesome nature of this site viewed from a position of comfortable refuge.

Elemental House / Off-Grid Under a Big Hard Sun

Elemental House / Off-Grid Under a Big Hard Sun

Subscribe to our newsletter

Lucky Knot Bridge – NEXT Turns Bridge into Ultimate Experience

NEXT architects are working on a unique series of bridges all over the world. This time, their latest design isn’t an intriguing bat bridge...

House on Beach / Bamesberger Architecture

Perched above Lake Michigan and surrounded by the Indiana Dunes, House on Beach captures the essence of a modern lake home. Early discussion with the clients, both architecture enthusiasts, focused on highly functional spaces, natural materials that would age well ...

Hangzhou Vanke – Qiantang Oriental CO-Life Experience Center

Based on the question, ONE-CU Interior Design Lab conceived a novel sales center for the residential development Vanke • Qiantang Oriental in Hangzhou, China.

Contemporary Extension in a Conservation Area – Oxford Road by Chance de Silva

An extension to a mid-terraced house incorporating a sequence of uses across a single level, each one defined by changes in ceiling pattern.

Elizabeth II House by Bates Masi Architects

Elizabeth II House is a single-family residence completed by Bates Masi + Architects in 2015. The residence is located in Amagansett, NY and occupies an area of 3,200 Sq.ft.

Recommended Stories