Architecture and Interior Design StudiosBirdseye DesignPrivate Mountainside House by Birdseye Design in the Green Mountains of Vermont

Private Mountainside House by Birdseye Design in the Green Mountains of Vermont

Vista Residence, a Private Mountainside House by Birdseye Design

Project: Vista Residence – Private Mountainside House
Architects: Birdseye Design
Builder: MTB Builders
Location: Waterbury, Vermont, United States
Area: 5,112 square foot
Photo Credits: Jim Westphalen Photography
Text by Birdseye

Vista Residence is a private mountainside house located in a remote forest in the Green Mountains of Vermont. Conceptually, the concrete lower level anchors the house into the hillside, allowing the black cedar-clad upper level to float above the landscape and provide panoramic views to the valley below. Conceived as an extruded frame, the upper volume is wrapped with rough-sawn board-and-batten cladding in one direction and capped with vertical shiplap in the other.

Vista Residence, a Private Mountainside House by Birdseye Design

The arrival sequence begins by ascending an angled steel bridge over a lowered landscape to the raised main level entry. The entry space provides uninterrupted views to the west through the center of the house. The vaulted shed roof volume contains common spaces, with the master suite, foyer, screen porch, and garage housed under the adjoining flat roof. An intimate breakfast nook, cantilevered deck, seasonal screen porch, and lower level terrace combine with expansive views to connect the building with its dramatic surroundings. The lower level consists of three guest suites, a sitting room, media room, kitchenette, and utility spaces.

Vista Residence, a Private Mountainside House by Birdseye Design

The interiors reflect a subtle and reductive architectural palette, highlighting elements of wood, stone, and steel. Deep punched windows and built-in casework accentuate the thick, angular frame that wraps the upper volume and are balanced with the warm oak ceilings and floors. The central staircase, clad in rough black cedar with white oak treads, links the interior spaces at the core of the house.

living room, Birdseye Design

Sustainable design principals were strongly integrated into the design and function of the home. The envelope is constructed with a continuous thermal break using an exterior insulated sheathing panel over the shear panels of the structure. Closed cell polyurethane insulation encompasses the envelope with r-40 walls and an r-60 roof. An ERV provides mechanical fresh air exchanges to the house for indoor air quality. All plumbing fixtures are low-flow volume.

Vista Residence, a Private Mountainside House by Birdseye Design

The exterior materials were carefully chosen to enhance both performance and aesthetics. Third party certified Western red cedar was selected as an exterior material for its long-life cycle and inherent renewable and sustainable properties. Double pane, argon filled, low-e aluminum-clad windows and doors were specified throughout the project. Recycled metal standing seam roofing clads the shed roof.

kitchen, Birdseye Design

dining space, Birdseye Design

bedroom, Birdseye Design

bathroom, Birdseye Design

Vista Residence, a Private Mountainside House by Birdseye Design

Vista Residence, a Private Mountainside House by Birdseye Design

Vista Residence, a Private Mountainside House by Birdseye Design

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Lush Beverly Hills Bungalow by Abramson Architects

Blurring the edges between indoors and out, the re-design of this Beverly Hills Residence focuses on redistributing the home’s layout to create a welcoming internal courtyard.

MXMA Strike a Resonating Chord with Renovation of Historic RCA Victor Studio

Newsam Construction and MXMA Architecture & Design are proud to announce the rebirth of the former RCA Victor Studio in the St-Henri district, in Montreal. La Hacienda Creative, a leading Canadian sound creation studio, becomes the new tenant of the emblematic 5,000 sq. ft. (465 m²) space.

How Are Solar Tiles and Windows Lending a Designer Touch to Sustainable Homes?

Homeowners with an eye for style are going beyond traditional solar panels, with solar tiles and windows upping the design appeal of sustainable living.

Crosby House by Nakhshab Development and Design

The Crosby House pays homage to the original mid-century era style of architecture infused with today’s modern elements: post and beam construction, multiple atriums to bring in natural light, floor-to-ceiling glass

Related Articles