Beach Haven Residence / Specht Architects

Beach Haven Residence

Beach Haven Residence is a weekend residence designed by Specht Architects for a family of five. The lot is on the beachfront, but very small, tucked away from the street, and had many code-regulated square-footage and height restrictions. The challenge was to create something open and light-filled that takes advantage of its beautiful setting, yet uses every available square inch of buildable area allowed by law.

The house was built for a family of five, and each child has their own, uniquely styled bedroom. It also features a guest room / office, lounge, elevated hot tub area, and a large living / dining / kitchen space all within a compact 2500 square foot envelope.

Beach Haven Residence 1

Techniques that are often used in boat building were used in the construction of the house. The roof is all fiberglass, and the exterior components all stainless steel. Windows are of the highest hurricane-rating available. Two types of cedar were used on the exterior, providing a contrasting sculptural form to the house.

Architects: Specht Architects
Project: Beach Haven Residence
Location: New Jersey, USA
Photography: Taggart Sorenson

Beach Haven Residence 2

Beach Haven Residence 3

Beach Haven Residence 4

Beach Haven Residence 5

Beach Haven Residence 6

Beach Haven Residence 7

Beach Haven Residence 8

Beach Haven Residence 8

Beach Haven Residence 9

Beach Haven Residence 11

Beach Haven Residence 12

Beach Haven Residence 13

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Multi-Generational Apartments, India / Spacefiction Studio

The site is a modest 60 feet by 75 feet, in a dense layout of multi-generational apartments five stories tall. It is abutted by roads on the North and West, these being the only sides not having buildings in close proximity.

Fort Greene Brownstone House Divided into Three Duplexes for an Extended Family

The family hired BFDO to help them create three duplexes and a private suite for him and his wife, which required the addition of three new stairs to connect the two floors in each unit and maintain a common access to the roof terrace, rear yard and cellar.

Family Apartment Renovation in a Preserved Bauhaus Building, Tel Aviv

This renovated apartment is located in a preserved Bauhaus building built in the 1930s in Tel-Aviv. The family apartment is located in the heart of Tel-Aviv, overlooking one of the most beautiful boulevards in the city next to Israel's national theater "Habima".

Black Ranch House by Oza Sabbeth Architecture

This project was an adaptive reuse of a quintessentially ‘humble’ ranch home dating back from the post war era. What it lacks in ‘architectural significance’ is made up by its location. It benefits by an advantageous location on the site that would have been lost had we decided to demolish and rebuild.