Residential ArchitectureHousesPlanar House by Studio MK27

Planar House by Studio MK27

Planar House, Studio mk27

Architects: Studio mk27
Project: Planar House
Author: Marcio Kogan / Co-author: Lair Reis
Interiors: Diana Radomysler
Design Team: Carlos Costa, Carolina Castroviejo, Laura Guedes, Mariana Simas, Oswaldo Pessano, Pedro Ribeiro, Raquel Reznicek, Renato Périgo, Ricardo Ariza Miyabara, Suzana Glogowski, Tamara Lichtenstein, Thauan Miquelin
Location: Porto Feliz, Sao Paulo, Brazil
Size: 1000.0 m²
Year 2018
Photographer: Fernando Guerra

Planar House is a radical exercise in horizontality, aspect commonly explored in the projects of the Mk27 studio. Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. An extensive line in an open landscape.

Planar House, Studio mk27

This type of insertion on the plot demanded care and attention with the design of the rooftop, which is the fifth facade of the building. This was an exercise in composition and selection of equipment to be placed there, such as solar panels and skylights. The green roof mimics the surrounding lawn as well as contributes to the thermal comfort in the house.

Planar House, Studio mk27 2

Structurally, the slab is a rigid platform that is not supported by beams but directly by the pillars, which are distributed modularly in three axes. The cross-shaped metallic pillars are homage to the elegant proportions of miesian architecture.

Planar House, Studio mk27 3

Under the roof there are two programmatic boxes, the first one with the service areas, gym, tv and playrooms and the second one with the five en-suite bedrooms. The living rooms are located at the extremities and can be completely opened or closed by sliding glass doors transforming the entire house into a terrace. The interiors are made of low and solid wood furniture and the layout of the spaces leaves enough space for free circulation between the furniture and the panels and allows for an individualized reading of each piece. A translucent multi-colored club-chair hanging from the slab becomes the focus of attention and contrasts with the horizontality of the house.

Planar House, Studio mk27 4

Surrounding the rigid formal distribution, there is a vertical winding wall made of solid bricks arranged in solids and voids. Paradoxically, it defines the different relationships between the internal and external spaces. The wall, which is usually a symbol of division and isolation, in this project, is at times concave and at others convex, embracing the entrance garden and creating transparencies as well as offering protection from the street. Its brick texture contributes to a cozy atmosphere and creates light filters with kinetic effects as the day passes.

Planar House, Studio mk27 5

Planar House, Studio mk27 6

Planar House, Studio mk27 7

Planar House, Studio mk27 8

Planar House, Studio mk27 16

Planar House, Studio mk27 9

Planar House, Studio mk27 10

Planar House, Studio mk27 11

Planar House, Studio mk27 12

Planar House, Studio mk27 13

Planar House, Studio mk27 14

Planar House, Studio mk27 15

Planar House, Studio mk27 17

Planar House, Studio mk27 18

Planar House, Studio mk27 19

Security Systems For Your Home: DIY vs Professional

When installing a home security system, you are either stuck with one of two thoughts. The first is you wonder if you have to spend loads of money to install it, and the other is worrying about how challenging it would be to install the security system yourself.

St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects

St Andrews Beach House is a two storey circular holiday home, which takes advantage of the remoteness of site and expansive views, which extend in all directions.

Lake of Bays Cottage by Altius Architecture

A longtime client of Altius Architecture, the owners of this residence started looking for a cottage home in 2007. After four years exploring Ontario cottage country ...

Rolls Novinka Cafe by ALLARTSDESIGN

Design company: ALLARTSDESIGN Project: Rolls Novinka Cafe Designer: Saranin Artemy Location: Ekaterininskaya st. 163, Perm, Ural, Russia Federation Area: 136 sqm Year 2017 Photographer: Saranin Artemy A new cafe Rolls Novinka,...

A Room with a View, Toronto / Superkül

This transformative intervention to a home in midtown Toronto comprises a complete renovation and addition to the second and third floors, reorganizing and rearticulating the private spaces to meet a young family’s evolving needs.

Related Articles