Residential ArchitectureRenovation ProjectsHawthorn House by Bradley Van Der Straeten Architects

Hawthorn House by Bradley Van Der Straeten Architects

Hawthorn House by Bradley Van Der Straeten Architects

Project: Hawthorn House
Architects: Bradley Van Der Straeten Architects
Project Architect: Vladimir Krastev
Structural Engineer: Symmetrys Structural Engineer
Contractor: Optimal Build
Location: De Beauvoir Town, UK
Year: 2021
Photography: French and Tye
Text by Bradley Van Der Straeten Architects

The client
Gareth and Richard, both professors in design and fashion, came to us with a beautiful and distinctive brief to transform their home and to merge the living spaces with their wide De Beauvoir garden. With a fantastic collection of art and books and possessing a serious eye for design, we jumped at the chance to rework this beautiful property and turn it towards its surroundings.

Hawthorn House by Bradley Van Der Straeten Architects

The original house
The existing house is a magnificently wide property with a traditional central stair layout and two rooms either side. This layout benefits from a shallow plan from front to back and classically proportioned windows providing daylight and views from every room. Over time, the layout had turned its back on the lush rear garden, with a downstairs toilet in the prime part of the plan, directly in front of the rear garden and a rear extension that blocked the kitchen from the garden.

While there were beautiful proportions at the front of the home, the warren arrangement at the rear was undoing some of the excellent bones of the building. We immediately recognised the same potential as Gareth and Richard, to bring the natural green from the backyard into the home.

Hawthorn House by Bradley Van Der Straeten Architects

The brief
One of the first impressions of this scheme was the exceptional taste of its inhabitants. The existing house was decorated in deep, rich colours with statement art pieces throughout. Gareth and Richard approached Bradley Van Der Straeten at the inception of the project with a well designed brief document that collated their ambitions, taste, favourite colours, artists, designers and pieces of furniture. This served as an inspiration from the outset.

Hawthorn House by Bradley Van Der Straeten Architects

The practical needs of the house were clear, the garden needed to be brought towards the house and vice versa. Gareth and Richard wanted the kitchen to become a hub that faced outwards and connected with the rest of the ground floor and with the exterior. A more functional ground floor entrance, coat area and utility as well as an additional bathroom upstairs, guided the new layout designs.

Aesthetically, Gareth and Richard appreciate honesty in materiality. They didn’t want to cover up the bones of the building and how it was constructed. They had a desire for a distinctive, consistent palette that was all about unadorned craftsmanship.

living room, Bradley Van Der Straeten Architects

The Design Solution – A Stepped Form with Connections
The design solution for the extension was derived from its neighbouring context. A stepped form took shape that responds to the neighbouring buildings and gardens, for a sympathetic extension that only ever steps out as far as its closest neighbour.

The stepped extension meant that the rooms along the rear of the building could fold around the garden and the garden folds around them. The external walls were punctuated with varying openings, including a piece of corner glazing, which removes a heavy solid corner to open up the space, bring in daylight and provide views to the planting. The edges between the garden and the house are blurred, especially at the window seat, which allows Gareth and Richard to sit in the warmth of their home but feel like they’re sitting in the garden space, no matter the time of year.

interiors, living room, Bradley Van Der Straeten Architects

‘The internal glazed corner is brilliant because It makes the internal space feel much, much bigger.’ Richard

The front of the Hawthorn house stayed largely intact on both floors to make use of the good traditional proportions and layout. The new stair, utility and cloak area on the ground floor were positioned as ‘objects’ within the overall space. This helps the ground floor to flow easily towards the new kitchen and through the front living space and provides views to the garden throughout this floor.

Hawthorn House by Bradley Van Der Straeten Architects

Upstairs, a new bathroom was accommodated behind the existing bedroom, meaning the first floor extension stepped out in a similar manner to the ground floor extension, giving the two floors and the whole rear elevation a dynamic brick layering that overlooks a new wildflower roof and the new garden below.

‘What I love about the design is the interconnecting surfaces of brick on different planes, including the facades and the patio, it is like a ‘brickscape’. London is a city of brick and this is a celebration of it.’ Gareth

kitchen, Bradley Van Der Straeten Architects

The Garden
Contrary to convention, Gareth and Richard were keen to have their patio away from the house so that planting and foliage could come right up to the windows. With the patio away from the house, having plants and green at the very edge of the kitchen and living spaces could be the priority. The position of the patio means you have to venture through the whole garden to enjoy the patio but once you’re out there, the whole rear of the house and garden can be enjoyed.

Hawthorn House by Bradley Van Der Straeten Architects

The garden was designed to be intrinsic to the house and vice versa. The architectural design provided a structure to contain Gareth and Richards wild planting, inspired by the Dutch garden designer, Piet Oudolf and his ‘prairie planting’ style.

The planting in the garden is arranged diagonally across the site to respond to the angle of the sun, with ferns and grasses planted in shadier parts and flowers in the pockets of sunshine – exactly where Chunky the dog also likes to stretch out!

kitchen, Bradley Van Der Straeten Architects

The raised pond at the edge of the building holds nine Shubunkin fish that vary in colour and pattern. They stay near the surface of the pond so are often visible and fed from the window seat that extends into the garden. Planting at the edge of the Hawthorn house and around the pond are kept small with lower ferns so as not to block the view, with taller plants set further away which creates a layered view of green from the house.

bathroom, Bradley Van Der Straeten Architects

Materials and Colour
Externally, materials for the Hawthorn house were lead by the context of the De Beauvoir conservation area and internally by Richard and Gareth’s love of honest materiality. Bricks became the pivotal material, not only where you’d expect them for the external walls but also folding in and around the patio and garden beds to frame the planting. The bricks were matched closely to the existing building so the lines between old and new became blurred. The bricks then fold internally and become the finish of the new external walls of the extension, resulting in a consistency in palette that was so important to the brief.

Hawthorn House by Bradley Van Der Straeten Architects

The craftsmanship of the build had to be exemplary with not much opportunity for covering up. This included the bare birch ply stair and the utility ‘objects’ that sit in the main space of the ground floor as well as the highlighted Yves Klein blue exposed steels that show how the building is supported where structural walls were removed.

The pink colour for the kitchen came from the initial client briefing document, a favourite of our clients. We knew they wanted this soft warm ‘blush’ somewhere in the project from the get go. It became the distinctive colour for the hub of the house. The kitchen combines three different materials, all matched to one singular palette – the pink concrete, the pink joinery and the reflective copper, creating an enveloping, consistent and bold living space.

garden, Bradley Van Der Straeten Architects

‘Bringing the garden right up to the window works really well. I love being able to sit in the window whatever the weather. When it snowed this year, we were able to sit inside and watch the snow falling all around us. Because of the window seat there is much more engagement with what is going on outside.’ Richard

BEFORE
BEFORE
AFTER
AFTER

Concrete Kitchen by Leicht – Designing with Concrete Surfaces

Concrete Kitchen is designed by the German company Leicht. Concrete, the classic material of discerning architecture, is now increasingly being used indoors. Concrete surfaces have...

Akubra Off-Grid House / Alexander Symes Architect

Located in the middle of a bull paddock sits an off-grid home inspired by the iconic Australian Akubra hat. This inspiration came about at the first meeting with the clients on their bull farm, around 50mins southeast of Tamworth.

24 sqm Studio Apartment Completed by Architecture Architecture for a Young Man

Architecture Architecture have completed a fit-out of one of the Cairo Studio Apartments – an exercise in creating a fully functional abode within a mere 24 sqm. Set within lush green communal gardens, the art deco Cairo Apartments are a landmark in Melbourne’s architectural heritage.

Santa Maria House / Lineastudio Arquiteturas

Overlooking the hills that surround the city of Santa Maria, the residence of contemporary character explores the materiality and takes advantage of visuals and the solar orientation. The plants of the floors are functional with large rooms that open outwards, ensuring maximum use of natural lighting and ventilation.

How an Old Outbuilding Became a Writer’s Workshop and a Garden Room for Guests

Sue Architekten has transformed an old outbuilding into a comfortable retreat in Wienerwald, Eichgraben, Austria. Project description: The workmen from the village wanted to tear...

Related Articles