Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise

Interior Design: Cravotta Interiors
Project: Austin High-Rise Penthouse
Architecture: Sanders Architecture
Builder: David Wilkes Builders
Location: Austin, Texas, United States
Photo credits: Ryann Ford
Text by Sanders Architecture

Close attention to detail is key to the beauty of this 3,100 square foot condo customization in the W Residences in downtown Austin, Texas. A rearrangement of spaces and a playful embrace of existing high rise infrastructure, was necessary to accommodate a family of four in this high-rise urban condominium.

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 1

The clients for this Austin High-Rise Penthouse, a family with two teens at home, were relocating from a large house in the suburbs and wanted to maximize their downtown Austin condo.

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 2

The customization transformed two residential units — a 2-bedroom and an efficiency — 3-bedroom, 3.5-bath space with an additional media room.

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 3

To bring the two units together, the circulation between spaces had to be reconfigured. This would also resolve some awkwardness in the original design of the spaces.

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 4

In the kitchen, walls were removed and the breakfast nook area was relocated, expanding the space and allowing for the creation of a home office area. As wall removal exposed infrastructure, sewer lines were wrapped in leather and steel to add to the design and emphasize the unit’s industrial feeling.

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 5

A space originally meant as a storage closet became transformed into a wood-wrapped office, with a large desk and custom-built shelving.

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 6

The clients also wanted to accommodate a convertible dining room billiards table, with the proper clearances for serious play. To do this, space around the dining room needed to be modified. A thin glass and steel wall was created to replace an existing wall and provide an additional foot and a half of space. The glass wall also added an additional design element, becoming a defining feature of unit. The wall’s panels could be moved to reveal a hidden TV and speakers. A door behind the wall opens to one of the bedrooms.

The modified design created a more efficient, personalized space.

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 7

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 8

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 9Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 10

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 11

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 12

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 13

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 14

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Whidbey Farm Designed as Both Vacation House and Part-Time Residence

Whidbey Farm Designed as Both Vacation House and Part-Time Residence

Out of respect for turn-of-the-century farm buildings on the site, the Whidbey Farm carefully tucks into nearby forest. Perched on a low hill, the house looks over existing buildings, bucolic cattle fields, a cat-tail edged pond, and the forest itself.
Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 12

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion

The exterior of this contemporary mountain home is clad in cedar siding, which dissolves into screens to create pattern and depth at the building entry points. Bonderized steel panels are used to articulate additions and subtractions to the building form.
Translator - Law office in the Center of Athens / Taf Architects

Translator – Law office in the Center of Athens / Taf Architects

Translator - Law office located in the centre of Athens with an explicit view to Klafthmonos Square. This project is a renovation of a very confined single room space of 18.00m² in an offices block built in 50's,
Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects

Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects

The Wakecrest Residence is a residential renovation exercising the deliberate peeling back and distilling of an original 1962 enclosure organized around a dramatic 180-degree view over the Pacific Ocean in Malibu California.

Semi-Detached Home in Singapore / Hier Architects

Designed by Hier Architects, this contemporary semi-detached home in Singapore takes on a modern and more contemporary design approach with a more open design incorporated as...

More Articles Like This