The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

- Advertisement -

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

Project: The Courtyard House
Architects: Elaine Richardson Architect
Location: Sydney, Australia
Project size: 165 m2
Year 2015
Photographer: Florian Groehn

The site for The courtyard house was typical of Alexandria, at 150msq in size (5m wide), built to the boundary on two sides and with a low scale apartment block to the rear. The primary goals centered around creating a home which was flexible, which could house a young family of 5 now and 10 years into the future. A house which made the most of the small site so that every space was usable and functional and also a house which opened up the outdoors and welcomed in greenery and natural light. Our client was looking for a little urban oasis from busy Sydney life. Our key words were; serene, calm and peaceful. The site was 5m wide and almost 30m long.

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

What is the brief
The brief was based on three main key points:
1. flexible living- a house for a young family of 5 that suited them now AND 10 years into the future.
2. Making the most of every space on a tight site.
3. A home that was flooded with natural light and connected to the outdoors- an urban oasis.

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

Who are the clients and what’s interesting about them?
I was my own client on this house. An architect designing their own home is both exhilarating and difficult. The number of options you go through to find the final result is unlimited.

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

What were the key challenges?
Because the existing house was dilapidated and heavily altered over time Council allowed us to demolish the original dwelling, this meant we could start again and from a structural viewpoint, which in turn meant that the build challenges were minimised. The site was long and narrow with very close adjacent neighbours so that was our key challenge.

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

What were the solutions?
On every inner city project we use builders who have worked within similar circumstances and understand how to work in close proximity to neighbours and with little storage space.

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

What building methods were used?
We used masonry dry pressed boundary walls and front with cedar cladding to rear wall and internal courtyard. We also used commercial window frames.

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

What are the sustainability features?
The house was based on passive solar design principles, the ground floor is a concrete slab with a multitude of windows facing North to allow as much North light as possible into the home. At both ends of the house the windows open to allow cool breezes through. The house also has large water tanks under the decks and solar panels on the roof. The house also has many fans, rather than air-conditioning to cool it.

kitchen, Elaine Richardson Architect

Key products used:
Concrete polishing and finishing: concrete by Design:
Windows- combination E2 (specialty) and Hanlon
Feature Pendant: Hub furniture
Decks: spotted gum
Cladding and feature screens: Cedar
External venetians: Home Life Furnishings

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

The Courtyard House / Elaine Richardson Architect

bathroom, Elaine Richardson Architect

bathroom, Elaine Richardson Architect

kids room/ Elaine Richardson Architect

living room / Elaine Richardson Architect

- Advertisement -

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours

The project theme, in a way, was following the very first thought. The client appreciated various types of wood and dense, saturated colours. He wanted a rather dark and intense interior atmosphere. And those clear lines became a new tool of defining and outlining the exterior views inside the house.

Oriental house whose architecture and design evokes the Mediterranean

Istanbul-based Ofist Studio has designed Y House, located in Gölköy, Bodrum, Turkey. Interiors of this oriental house evokes local culture and the Mediterranean. Description by...

Fish Creek House in Wilson, Wyoming / JLF Architects

Fish Creek House is a beautiful mountain home designed by JLF Architects. Project description: The Fish Creek house is located within the “Bohemian Fringe” of...

Oak Tree House, Melbourne / Kennedy Nolan

A project in the venerable tradition of alterations and additions to heritage houses - a testing ground for Architect’s ideas. This adaptive re-use of a double fronted Victorian house incorporates a re-working of the existing house, a new pavilion forming a central courtyard

London Fields House / Rear Extension by ZCD Architects

London Fields House project is a rear extension to the lower ground and first floors of a semi-detached, three-storey house in the Graham Road and Mapledene Conservation Area.

Concordia ADU, Portland / Woofter Architecture

This project converted a detached garage in the back yard of a single family residence into a light-filled accessory dwelling unit (ADU). An efficient and open floor plan, vaulted ceiling, abundant windows and skylights

Taieri Mouth Crib – Perfect One Bedroom Retreat

Taieri Mouth Crib was designed by McCoy Wixon Architects in Otago, New Zealand. The project received the NZIA Award for Architecture. This holiday home was...

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada

Negotiating the steep topography of a lake-side site, this holiday house consists of two volumes stacked on one another. The lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house.

MH Residence – Beach House on the Coast of São Paulo

As we began this beach house project located on the coast of São Paulo, we came across very clear conditions: accentuated downhill terrain as well as immersed in the Atlantic forest, legal restrictions for the occupation of the lot

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses

In the Atlantic island of São Miguel, in the Azores, an old stable from the beginning of the 20th century was converted into two guesthouses where history and contemporaneity coexist in balance.

Talbot Road House by Lipton Plant Architects

Talbot Road House is a family home redesigned by London-based Lipton Plant Architects. Description by Lipton Plant: This family home had been manipulated over the...