The Glade Residence / DLM Architects

The Glade Residence, DLM Architects

Architects: DLM Architects
Project: The Glade Residence
Architect in Charge: David De La Mare
Location: Guernsey Island- English Channel
Area: 300.0 m2
Year 2017
Photography: Peter Landers

The brief was to create an energy efficient and sustainable new build family home on a densely planted site in St Peter Port, Guernsey. Due to a number of protected trees and the high quality of the natural landscape within an urban setting, the site was heavily restricted by the planning department.

The Glade Residence, DLM Architects 2

The solution was a building designed to minimise overlooking to and from neighbouring properties, maximising natural light and solar gain, whilst avoiding the numerous root protection areas of the surrounding trees and maintaining a proportionate footprint to previous development on the site.

The Glade Residence, DLM Architects 2

The Glade residence is sunk into the topography of the site, within a clearing in the trees, hence the name ‘The Glade’. A large basement utilises existing site excavation, with the ground floor enclosed in Guernsey granite sourced on site, with highlights or natural lime render at openings.

The Glade Residence, DLM Architects 3

The east side is cantilevered over and entirely clad as a living wall with over 4000 plants, camouflaged in the surrounding tree canopy and providing a thermal, acoustic and pollution buffer.

The Glade Residence, DLM Architects 4

It reflects the character of the overall site; surrounded by high granite walls with mature vegetation above.

The Glade Residence, DLM Architects 5

A double height glazed void provides vertical circulation linking the buildings. It offers open plan living, with vertical connections and a direct relationship to external spaces, whilst delivering intimate pockets between.

The Glade Residence, DLM Architects 6

A natural and contrasting pallet has been selected throughout, locally reclaimed brick washed with lime slurry, raw pigment plasters over grey limestone floors, machined brass ironmongery against washed oak joinery, a bespoke raw steel staircase and furnishings.

The Glade Residence, DLM Architects 7

Where possible local materials and fabrication is used to deliver a soft traditional character within a contemporary envelope.

The Glade Residence, DLM Architects 8

The Glade Residence, DLM Architects 9

The Glade Residence, DLM Architects 10

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Starburst House in Haidian District of Beijing City / HAO Design

Starburst House in Haidian District of Beijing City / HAO Design

The premises of this case is located in Haidian District of Beijing City. The owners of the Starburst house are a young couple with a young son. The master is a software engineer who usually works at home.
Costa Brava Weekend House by Duarte Caldas Architectural Design

Costa Brava Weekend House by Duarte Caldas Architectural Design

The Costa Brava Weekend House project involved the renovation of two existing buildings and the construction of a new complimentary space, to create two independent dwellings designed for use by a family as a second home.
Maine Rural Modern, GO Logic Architecture

Maine Rural Modern / GO Logic Architecture

Designed for an active, outdoor-oriented couple, Maine Rural Modern stands on 10 acres of gently rolling pasture ringed by mixed woodland, a property it shares with a four-stall horse barn.

English Mood Collection – Apartment in Paris by Minacciolo

This apartment is located in Paris, France, and was designed by the Italian company Minacciolo. Description by Minacciolo: If you just happen to stroll around...
Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects

The previous state of the Sardenya apartment belonged to a way of living incompatible with the requirements of the new owner. These new requirements, even starting from the domestic conventionality, left enough freedom to treat the new apartment in a less corseted way.

More Articles Like This