Vallée du Parc Residence / Chevalier Morales Architectes

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes

Architects: Chevalier Morales Architectes
Project: Vallée du Parc Residence
Collaborators: Géniex, Aubin Pélissier
Location: Vallée du Parc, Québec, Canada
Area: 434 m2
Photography: Chevalier Morales Architectes

The Vallée du Parc Residence sits in a bucolic valley in Mauricie, a south-central region of Québec. Originally inspired by a reinterpretation of the work of American architect Frank Lloyd Wright, the ground-floor plan is shaped by a studied insertion of various terraces and its relation to the automobile. From a distance, the eye is attracted by the complex angular roof that establishes a geometrical reciprocity with the surrounding hills.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 1

The conceptual development of this project was tinted from the start with a touch of nostalgia. The site of the house itself is part of the former set where were shot most of the exterior scenes of Les filles de Caleb, a mythical television series presented on national television in the nineties. Open views, rolling hills, old barns, perch fences and wild flowers: every aspect of the site was constantly bringing back this historical fiction of rural Québec at the beginning of the twentieth century.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 2

 While contemplating this bucolic and almost fictional landscape, the work of Frank Lloyd Wright became a natural reference for the architects. Especially for the strong visual connections he constantly established between the interior and exterior spaces of his celebrated residential projects.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 3

The perceived horizontality of the house is created by the extensive program – six bedrooms, two family rooms, four bathrooms, and three garage spaces – that is mainly located on one single ground floor.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 4

The Roof
The roof, with its multiple sloped planes, irregular angles and lines, and with a complete absence of overhangs, was ultimately conceived as a geometrical interpretation of the characteristic rolling hills of the site. Instead of merging with the horizon, the roof here creates an architectural dialogue with the surrounding landscape. It is constantly changing, according to the perspective and to the angle of approach to the residence.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 5

Instead of floating over an open plan, the roof forms a whole with the exterior walls, reinforcing the impression of a singular architectural object rooted in the landscape. From inside of the house, the angular planes of the roof reveal themselves and contribute to unify the central living spaces under a complex multi-faceted ceiling.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 6

The Terraces
Besides the multiple roof studies conducted during the project’s development, the intention to anchor the house to its site was reached through the introduction of a series of terraces, each one projecting itself directly into the field. These terraces emerge from different subtractive operations made to the original volume to bring various qualities of natural light and space into the house.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 7

The most important terrace was strategically located near the entrance to create a compression effect. It pulls the landscape onto the house to offer an intimate garden to its owners. The idea of a garden defined by the architecture of the house itself was derived from Wright’s work.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 8

The Envelope 
Covered with dark-tinted, rough wood planks of various depths, the exterior walls were designed to offer a dynamic and unique texture defined by the ever-changing natural light throughout the day and the seasons.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 10

In terms of openings, two parallel strategies were used in the architectural composition. Curtain walls were placed in all of the subtractions creating the terraces while more typical windows were used elsewhere. The latter project themselves outside the line of the building envelope, like bulging eyes trying to reach out to and framing specific views. Interior detailing reflects the double nature of the fenestration strategy.

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 9

Through its original geometry, textural richness, and spatial connection with its surroundings, the Vallée du Parc Residence initiates an architectural conversation within a delicate natural environment.

Vallée du Parc Residence / Chevalier Morales Architectes 17

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 11

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 12

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 13

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 14

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 15

Vallée du Parc Residence, Chevalier Morales Architectes 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Concrete White House In Brazil Overlooks The City From Above

This concrete white house allowed certain flexibility in the project because it had clients that are entering a new phase in life, with a different focus then families that are just starting. With their children already grown up, their priorities are meeting with friends and pleasures in life that many search just after a mature age.

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Surrounded by the traditional homes of Toronto’s Lawrence Park—an established neighbourhood, with houses circa the 1910s to 1940s—this contemporary 8,657-square-foot house complements its surroundings without blending in.

Hepbourne Street House by Denegri Bessai Studio

Denegri Bessai Studio architects recently have designed Hepbourne Street House, a family home located in Toronto, Ontario. Denegri Bessai Studio was established in 2013 by...