Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

Project: Residence Le Nid
Location: Cap-aux-Corbeaux, Baie-st-Paul (Québec), Canada
Project architect: Anne Carrier architecture (AC/ a)
Designers: Anne Carrier lead architect, Robert Boily B.arch./ B.sc.a., Mathieu St-Amant architect
General contractor: Habitat Éconstruction
Area: 240 m2
Photographer: Maxime Brouillet

Siting and spatial organization strategy
This second home is perched on high ground in Cap-aux-Corbeaux, a place made famous by the classic novel Menaud, maitre-draveur. The Residence Le Nid is located on a shared private drive; accordingly, the more opaque secondary volumes by the roadside are oriented to protect the privacy of the living spaces, which face breathtaking views of the majestic landscape.

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

On entering the site, the building is barely noticeable: all mature vegetation was preserved, and the colour of the wooden exterior blends into the colour of the bark on the nearby trees. The house sits delicately on a narrow escarpment located below the access road, creating the illusion of inaccessibility, like a bird’s nest in a tree. A large opening in the building reveals a superb view of the Massif de la Petite-Rivière-St-François through the glass railing of the walkway leading to the master bedroom and covered porch. This is the first contact the house enables with its bucolic surroundings.

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

A bridge attached to the house invites us to enter the landscape under a canopy of hundred-year-old pines. This walkway, made of cedar, crosses the main volume toward a spectacular lookout. Before they even reach the main entrance, visitors are irresistibly drawn to the panoramic view. The positive impact of architecture is evident here, as it shapes guests’ path and allows the owners to see who has arrived.

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

The main entrance, on the northeast side, leads into the secondary volumes. Main traffic areas, utilities and storage are found in this part of the house. Upon entering the foyer, visitors have direct access to the main living area, an abstract volume that seems to float above the lower level and adjoining spaces. The living space’s glass wall provides a picturesque frame for the river, the Massif de la Petite-Rivière-St-François and Baie-Saint-Paul. Resembling a triptych painting, the lateral bay windows complement the composition of the main view, allowing glimpses of the tip of Ile- aux-Coudres to the southeast, and of the countryside northwest of the town of Baie-Saint-Paul. This volume, finished in pale cedar – including the covered porch – boasts large windows around its entire perimeter, for controlled but constant natural light throughout the day, in every season.

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

To the west of the living area, the master bedroom is accessed via the glassed-in walkway, which protects the privacy of the bedroom while admitting plenty of natural light into the heart of the home.

terrace, Anne Carrier architecture

The sunny spaces on the garden level include guest rooms, a secondary living area and access to a deck overlooking the estuary and Baie-Saint-Paul.

interior design, Anne Carrier architecture

The original intention was to shape the site so that users would be living inside an artwork that would constantly change with the seasons, weather and time of day – a source of pleasure under the radiant June sun, or the shimmering auroras of September. According to the owners, the magic is real.

living room, Anne Carrier architecture

Materials and construction system
The Residence Le Nid, which has 240m2 of living space, is perched on a mountainside. The soil is unstable, and the area is seismically active. Wood is used in several forms. A balloon-frame and crossbeam volume, with dark, horizontally installed spruce siding – harmonizing with the site’s stratification – supports the Nest, a pale-cedar volume suspended above the site. The siding alternates between full and gapped coverage, making it functional both as a railing and a screen.

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

Fully open on four sides, with no visible vertical support, the Nest’s roof seems to hang above the volume it covers. The interior and exterior spaces are juxtaposed and superimposed, leaving no hints as to the technical challenges posed by the double cantilevers and heated sections.

Overlooking the St. Lawrence River, Anne Carrier architecture

Special attention was given to fine construction details and to overall construction quality. The result is the perfect integration of insulation, structural elements and mechanical-electrical systems with the architectural components of the floors and roofs.

 Overlooking the St. Lawrence River, Anne Carrier architecture

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

R toddler bed by Rafa Kids – modern, playful and functional toddler bed

During the growth of our children, we have to pay attention to many things; one of them being the bed. Designers Agata & Arek...

Lux Pacis – Design Metaphor for a Better World

In the fifth edition of Design Days Dubai fair, Amarist Studio exhibited several special designs reflecting the social, economic and war-related conflicts that envelop...

Seaview Escape House, Bainbridge Island / Coates Design Architects

This shoreline home is a 2800 square foot, 2-bedroom Pacific Northwest-style house anchored into a steep-sloped site. There is an open-concept living, dining, and kitchen area that opens directly to the outdoors with a corner bi-fold door system.

Two-Level Apartment on the Top Floor of a Building Built in 1917

Designed by Ki Design Studio, this two-level apartment is really quite unique with a slide than spans several floors, dual purposefully acting as a space filler in an otherwise empty first floor.

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona

The starting point is an easily reconciled oxymoron: a dark attic penthouse located in a busy part of Barcelona that desired a much more open and active internal transit. And above all… tons of light.

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style

Motelparo Villa is a vacation house made by converting a old stable. The villa was designed by Tel Aviv - based Roy David Studio. Description by...