Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

Project: Ressano Garcia Duplex
Architects: João Tiago Aguiar Arquitectos
Interiors Author: João Tiago Aguiar
Architect in Charge: André Barreiros Silva
Team: Ruben Mateus, João Nery Morais, Ricardo Cruz, Alexandra Tavares, Rita Lemos, Laura Cettolin, Arianna Camozzi, Maria Sousa Otto, Renata Vieira
Location: Lisbon, Portugal
Area 260.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Fernando Guerra | FG+SG
Text by João Tiago Aguiar Arquitectos

Located in Bairro Azul in Lisbon, inside a classified art-deco architectural whole. Although this was a deep intervention that consisted in the total refurbishment of two apartments into one duplex the respect for the original compartmentalization was kept as well as the existing decorative elements (crown moldings, friezes, mosaics, door frames, moldings).

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

On the lower level the social areas such as the kitchen, living and dining rooms and one office were placed. The core of our intervention consisted in the unification of the kitchen and the dining room into one single space with the demolition of the existing walls and by placing robust metal profiles. The presence of these profiles was assumed by painting them in black in order to create a contrast with the white ceilings, making them an outstanding element.

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

The staircase was placed perpendicular to the Ressano Garcia Duplex, parallel to the kitchen in order to use the space of the former storage room. Open over the kitchen the staircase formed a volume containing the kitchen cabinets and the appliances. In the social area the kitchen island stands out as an element of strong presence which links the various ambiences. Already over the wall on the left, a back-lit wine rack was designed.

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

The bedrooms were placed on the 1st floor but, however, a backing laundry/pantry was kept where the former kitchen was. The main bedroom was transformed in a master suite with the bathroom being placed in the marquise.

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

In the patio a bbq as well as a cement bench and a flowerbed, illuminated from below, were designed all linked as a single piece.

kitchen / João Tiago Aguiar Arquitectos

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

dining room / João Tiago Aguiar Arquitectos

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

bedroom / João Tiago Aguiar Arquitectos

Ressano Garcia Duplex / João Tiago Aguiar Arquitectos

bathroom / João Tiago Aguiar Arquitectos

bathroom / João Tiago Aguiar Arquitectos

bathroom / João Tiago Aguiar Arquitectos

Fernando Guerra plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Tianjin Binhai Bay Fortune Center Villa Sample Room

Residence is the stage of life, the harbor of soul, the carrier of art. It is often said that writing mirrors the writer and painting reflects the painter. Similarly, residence shows the different philosophy of life.

Joben Bistro: fascination of steampunk style

Do you think there are parallel worlds? Well, we have found that kind of world at Joben Bistro, a fascinating steampunk universe worthy of...

1910 Semi-Detached Cottage Adapted for a Young Extended Family

Architect Philip Stejskal adapted a 1910 semi-detached cottage for a young extended family, in Fremantle,Western Australia. Description by Philip Stejskal: A project in Fremantle, consisting...

Holland Park Apartment – Remodelling of a Grade II Listed Building

This 1000sq ft Holland Park apartment was originally the second floor of one the white stuccoed villas. The conversion to flats meant that over time many alterations to the original layout had accrued.

LS House, Valle de Bravo / Luciano Gerbilsky Arquitectos

Dark grey stone, mahogany, detailed topography and the surrounding vegetation are combined to make LS House feel like it is part of nature. This project, set in Valle de Bravo, 180 kilometers from Mexico City, is a rustic residential proposal and at the same time a modern construction of purified lines.

Langlois-Lessard Residence / Chevalier Morales Architectes

Located in a flood zone along the shore of Lake Saint-Louis, the design of the Langlois-Lessard Residence is a direct response to the interrogations that where raised during the visit to the site.