Refurbishment of a Semi-Detached House in Lisbon

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (1)

Restelo house is a semi-detached villa refurbished by the Portuguese studio João Tiago Aguiar Arquitectos.

From the architect: This semi-detached house is located in an early 50´s residential neighborhood, more precisely at the western edge, in an area surrounded buy terraced houses, near the Restelo shopping street.

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (2)

The main area of intervention was the rear part of the house, which was completely redrawn. Searching for a contrast with the main façade, we envisioned a fascia, opened by a series of windows and shutters resembling a pattern of traditional Portuguese tiles. This pattern works like a skin that filters the sun light and also protects the house from intruders. In order to give the top floor more habitable space, we created a mansard roof with three openings.

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (6)

At the ground level we transformed the ground floor in one unique living area, joining together the entrance, the living room and the kitchen. A white volume coated with grate lines, disguises an area of a closet, social toilet and storage. This central core also performs a separation within spaces.

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (5)

The staircase between the ground floor and the first floor are leaning on the left side of the entire volume. This was made in order to ensure an optimized living area and also a central passage to the first floor.

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (14)

We planned for the first floor the private area, where the rooms are located, including a suite. To make this last request possible, with the areas we had, we placed a lavatory in the bed space that also worked as a sideboard. As for the shower cabin and the toilet, we merged them behind a glass wall, diluting the limits of the space, giving us a feeling of a much greater space.

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (8)

For the attic we idealized the mansard roof to give us the possibility of more livable area. With great view to the garden, is a bed room, a toilet and an office.

Architects: João Tiago Aguiar Arquitectos
Project: Restelo Semi-Detached House
Location: Lisbon, Portugal
Area 305.0 sqm
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (4)

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (3)

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (10)

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (11)

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (12)

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (13)

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (9)

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (15)

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (7)

Refurbishment of a Semi-Detached House in Restelo Neighbourhood, in Lisbon (16)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Noe Valley Residence by YamaMar Design

The new design frames expansive views at all floors, and embraces an open plan at the living levels. The rear of the Noe Valley residence is unapologetically modern in expression with asymmetrical massing and scissoring corten steel and cast concrete walls by landscape architects Surface Design Inc.

Casa Zaire in Porto / Paulo Moreira Architectures

Casa Zaire is a tiny house situated at the rear of a modernist building in Rua do Zaire, Porto. Its isolated position in relation to the street and to urban life led us to interpret this small building as an autonomous ‘object’.

Modern Italian Designer Villa Close to Cambrils Promenade: House V&O

This modern italian -style villa  is characterized by the combination modern and strong lines, open spaces, softened by the use of natural materials such as stone walls bathed by the constant presence of natural light.

Traditional Siheyuan House Transformed into an Attractive Public Space of Beijing Inner City

"Twisting courtyard" house is located in Paizi Hutong, Dashilar Area, Beijing. It used to be a Siheyuan house with one single entry. The purpose of the improvement is to upgrade the necessary infrastructure needed for modern life