Retro Apartment in Milan / Cristiana Vannini

Retro Apartment

This retro apartment was renovated by architect Cristiana Vannini for a German artist.

Project description: A German artist naturalized Milanese and her apartment in an historic building in the city Centre of Milan, just off Corso Genova. The building dates back to 1892, conceived as a Hospital. It became a theatre in the thirties, then a cinema and an arcade (at last).

Retro Apartment 1

Architect and client wanted to retrieve the spaces’ retrò stylistic vocation and, on the other hand, to completely transform the original apartment layout. Aim of the project was to create a dynamic layout over the old basic one, with light and airy spaces furnished with design and art pieces.

Retro Apartment 2

The founding points of the design intent were the creation of focal points and perspective alignments, attention to details and light treated as a material.Retro Apartment 5

The joinery unit separates the living and kitchen area from the bedrooms and bathrooms area. A pair of big sliding doors divide the kitchen from the living, finished to match the joinery unit, inspired by the fifties streaked Italian motif called “rigatino” and treated with a transparent gloss paint which gives them an iridescent look.

Retro Apartment 6

All the ceramic floors are inspired by the historic handcrafted “graniglia” floors, using big Porcelain tiles by 14 Ora Italiana.

Retro Apartment 3

The original beamed ceiling has been restored and reinforced and given a new life thanks to the chromatic design of the surfaces conceived in collaboration with a color consultant.

Architect: Cristiana Vannini
Project: Retro Apartment
Project team: Ornella Suriano, Massimo Caiazzo (color consultant)
Location: Milan, Italy
Photography: Saverio Lombardi Vallauri

Retro Apartment 7

Retro Apartment 8

Retro Apartment 4

Retro Apartment 9

Retro Apartment 10

Retro Apartment 12

Retro Apartment 13

Retro Apartment 14

Retro Apartment 15

Retro Apartment 16

Retro Apartment 17

Retro Apartment 18

Retro Apartment 19

Retro Apartment 20

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Whitford House by Bonham Interior Architecture

Bonham Interior Architecture have worked two years to complete Whitford House, a country house situated near Auckland, New Zealand. Description by Bonham Interior: Located on the...

Self-Made House Near Milano by Paolo Carlesso

A tree can't mature in a few days. My trees are still twigs, my sons are still children, my house is not finished yet, there...

Apartment Eixample Renovated by EO Arquitectura

This 70 square meters apartment with two bedrooms has been renovated by EO Arquitectura. Situated in Eixample district from Barcelona, in a building that was built in 1930, the apartment has undergone many changes over the years that have affected the original architecture

Single-Storey Cottage Extension / House to Catch the Sun by MAKE Architecture

This is a rear extension to a single-storey cottage in Brunswick with difficult orientation characteristics - the north sun only reaching the site from over adjoining houses. The new addition pulls living areas to the rear of the site and uses 'sun-catchers' for light and spaciousness in the interior.

Retreat Home Nestled into the Landscape of Orcas Island

Located on a rocky, wind-swept south facing shoreline; this retreat home nestles into the landscape to harmonize with its surroundings and minimize exposure to weather. The home is a vacation retreat for a family of four

Eco Houses / Rebelo de Andrade Architecture & Design

The Eco Houses grew from a double conceptual root. On the one hand, ensuring the profitability of Pedras Salgadas Park as a tourist hotel project made the option between rehabilitating the existing hotel or building a new one a project that was as slow as it was costly.