River Retreat / Edwards White Architects

River Retreat , Edwards White Architects

Project: River Retreat
Architects: Edwards White Architects
Location: Taupiri, Waikato, New Zealand
Photographer: Simon Wilson

Recipient of the NZIA New Zealand small project architecture award, the simple skewed form of this house has an appropriate scale and presence within the wider landscape. On arrival visitors are led up a path alongside tall cedar screens before stepping up onto a deck and informally entering. Capturing this sense of informality was a key design driver in creating a small family home that felt like a retreat.

River Retreat , Edwards White Architects 1

The kitchen is the hub of the River Retreat with the deck slicing through the plan. The living space steps down into a light filled volume reaching out to the river. A mezzanine pulls over above with an exposed bookcase balustrade providing a sense of homeliness. The rear of the house, delineated by the seamless pivot door, provides a place to retreat.

River Retreat , Edwards White Architects 2

River Retreat , Edwards White Architects 3

River Retreat , Edwards White Architects 4

River Retreat , Edwards White Architects 5

River Retreat , Edwards White Architects 6

River Retreat , Edwards White Architects

River Retreat , Edwards White Architects 8

River Retreat , Edwards White Architects 9

River Retreat , Edwards White Architects 10

River Retreat , Edwards White Architects 11

River Retreat , Edwards White Architects 12

River Retreat , Edwards White Architects 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Ruckers Hill House by Studio Bright

A prominent, corner sited Edwardian on the crest of Ruckers Hill, has been restored and enlarged with new living spaces in a separate rear-garden pavilion.

Lajeado Apartment by Cadi Arquitetura

Before moving to Lajeado, in Rio Grande do Sul, mother and daughter lived in a large house with a backyard, in Santa Cruz do Sul. Despite the choice of an apartment as a new home, the matriarch did not want to give up the entrance of light and the presence of green for the new home. That is why the project integrated the social area creating a great light and airy environment.

Bilateral House in Toronto / Audax Architecture

The homeowners of Bilateral House are a married couple with three girls. They purchased a lot with a 116-year-old Period Revival home in a...

Central Park Road House / Studiofour

An existing 1970’s house originally comprised of brown brick with small windows, dark interior spaces and walls covered in superfluous decoration, our focus was to return the house to its unadorned honest form.

Sonoma Single-Family House with a Seamless Transition from Inside to Out

The owners of this Sonoma single-family house wanted a home where the parents and their children could gather and enjoy quintessential Sonoma living.

The Loft Hrebenky Combines Rawness and Plenty of Tailor-Made Pieces

Czech architect Dagmar Štěpánova, head of Formafatal studio, has recently completed this penthouse with a modern industrial look and a Scandinavian touch. Loft Hrebenky...