Montville Residence / Sparks Architects

Montville Residence Sparks Architects

The Montville Residence by Sparks Architects is situated on the western edge of a 25 acre property on the Blackall Range near Montville, QLD. A north / south ridge line with commanding views over the property to the north and east and the Baroon Pocket Dam to the west was selected for siting the building. This acknowledgment of context and topography was ultimately pursued in the planning of the building and the orientation of internal spaces.

The brief called for a large program and a desire for the building to maximise the sites amenity and views whilst reflecting the clients respective cultural aesthetics – the couple being from a rural property in western Queensland and the mountains of Colorado. The solution is realised through two pavilions that slide against each other and one slightly skewed against the other in plan. The materiality of the house is expressed through rammed earth, galvanised sheet metal, hardwood and glass.

Montville Residence Sparks Architects 1

The composition also allows the brief to be spilt into the primary private needs of the owners and those of guests – connected via the public outdoor room. The simple move of skewing the two pavilions and careful consideration in the micro planning of the building relative to site constraints and opportunities, allows for a diverse range of experiences and views within the individual rooms.

Montville Residence Sparks Architects 2

The space created between the two pavilions becomes the primary outdoor room and also facilitates circulation between the pavilions, pool and decks. It is a celebration of the buildings context and views and experienced as the summit of the entry sequence through the rural property and into the house.

Montville Residence Sparks Architects 3

The incredible views of Baroon Pocket Dam to the west are addressed climatically through the incorporation of thermal glazing and automated external sun shades that are programmed to lower during the afternoon of the hotter months.

Montville Residence Sparks Architects 5

Rammed earth walls providing thermal mass, a 6kw photovoltaic array, 90 000 litres of rainwater storage, appropriate shading of glazed elements, generous cross ventilation to all spaces and specification of sustainably and ethically sourced timber compliment the designs ESD aspirations.

Architects: Sparks Architects
Project: Montville Residence
Interior design: Zooi Design
Location: Sunshine Coast, Australia
Photographs: Christopher Frederick Jones

Montville Residence Sparks Architects 4

Montville Residence Sparks Architects 18

Montville Residence Sparks Architects 17

Montville Residence Sparks Architects 6

Montville Residence Sparks Architects 7

Montville Residence Sparks Architects 7

Montville Residence Sparks Architects 9

Montville Residence Sparks Architects 10

Montville Residence Sparks Architects 11

Montville Residence Sparks Architects 12

Montville Residence Sparks Architects 13

Montville Residence Sparks Architects 14

Montville Residence Sparks Architects 16

Montville Residence Sparks Architects 19

Montville Residence Sparks Architects 21

Montville Residence Sparks Architects 20

Montville Residence Sparks Architects 20

Montville Residence Sparks Architects 21

Montville Residence Sparks Architects 22

Montville Residence Sparks Architects 3

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Warehouse Conversion by Ashley Isham 2

Warehouse Conversion by Ashley Isham in Lower Holloway, London

This substantial, light-filled warehouse conversion occupies a significant portion of a former tram shed in lower Holloway. Internal space extends to approximately 4,556 sq...

Apartment South Kensington by Designer’s Atelier

Apartment South Kensington was completed recently by London-based Designer's Atelier. Description by Dagmar Holub, Designer's Atelier: The apartment in South Kensington came complete with original fire...
Brooklyn house, New York, United States

11 Foot Wide Brooklyn House Extended and Upgraded by Office of Architecture

The owners of this 11 foot wide row Brooklyn house were faced with a conundrum that many young families in New York eventually confront: the possibility of sacrificing location for space. After living in the house for eight years, the pair – architect/Yale critic Aniket Shahane and jewelry designer Blanca Monros Gomez
Wallis Lake House by Matthew Woodward Architecture

Wallis Lake House by Matthew Woodward Architecture

With cinematic sublimity, the Wallis Lake House is situated to command box-seat viewing to Wallis Lake on the NSW Mid-North Coast. The brief was to create an experimental house that is crafted and robust, sensibly planned while also being playfully-spirited.

EVA Architecten Have Transformed an Old Workshop into an Apartment

Project: EVA Architecten Have Transformed an Old Workshop into loft-inspired home Architects: EVA architecten Location: The Netherlands, s-Hertogenbosch Area: 200.0 sqm Photographs: Sebastian van Damme Utrecht based architecture practice...

More Articles Like This