facebook

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Project: Riverbend House
Architects: Carney Logan Burke Architects
Architecture Team: Eric Logan, Kevin Burke, Bryan James, Leo Naegele
Interior Design Team: Jen Mei, Libby Erker
Location: Jackson, Wyoming, United States
Completion year 2018
Photo Credits: Matthew Millman, Tom Harris

A spectacular site, artistic freedom and clients with vision came together to create the perfect opportunity for Carney Logan Burke Architects to design a modern art piece on the banks of the Snake River.

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

The 20-acre property brought its challenges. An Army Corps of Engineers-built berm created a visual barrier to the water, and a healthy cottonwood grove, though offering the ultimate in privacy, screened the views to the Tetons. The architects’ solution was to build platforms on site to study the river, the seasons, and the views, then elevate the home five feet above ground level to lift the main living area above the riverine meadow.

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

The architects designed the Riverbend House and guest house in a stripped-down plan: as two bars set perpendicular to each other, the house running east/west, the guesthouse running north/south. The structures exemplify a simplicity of line and material palette and are connected by wood decking, which creates a shared outdoor space that capitalizes on warm southern light. There, a bosque of aspen trees provides shadow and texture and acts as a focal point within the natural clearing. From that seasonal outdoor living space, one looks through the living room of the main house to the Tetons beyond. This transparency renders the structure less imposing and further connects the home to its site.

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

On both sides of the home, echoed in the guest house, ten-foot overhangs run the length of the building. The resulting carved-out spaces, lined with cedar, provide warmth and a natural element, as well as contrast against the metal skin of the building. The naturally varicolored cedar is laid in a carefully detailed undulating pattern to create texture and shadow play, while the steel on the exterior of the building is designed to weather over time — its ‘living finish’ slowly rusting to a patina as the home further integrates with its site.

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Exterior materials are carried inside with board-formed concrete, white plaster walls, and cedar ceilings. Floors of architectural concrete contain bits of green glass for added texture and interest. In the main volume, the double height kitchen/dining/living area opens in its length to north and south with floor-to-ceiling windows, while the fireplace stack — created from board-formed concrete in which some boards project and some recede for added texture — grounds the room. On the entry end of the building, the architects created a two-story component within the long building; this allows for children’s bedrooms above with a guest room, garage, and statement powder room below. (The only windowless room in the house, the powder room reads as a tunnel: arched full-length mirrors indefinitely reflect the brass railroad tracks set in the floor, creating a dramatic trompe l’oeil tunnel effect). Engineered beech floors upstairs and painted millwork in the mudroom and media room provide contrast to the cedar.

A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

In the living room, CLB designed architectural lighting in channels to avoid interfering with the beauty of ceiling then chose key statement decorative lighting pieces throughout the Riverbend House. They worked with the clients on all furnishings to bring a comfortable, casual elegance to spaces that might otherwise feel grand using texture and saturated colors.

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

On the home’s north side, a ten-foot-wide deck with its attendant overhang runs the length of the house, rising to the second story on the east end. This multipurpose outdoor space encompasses an outdoor kitchen and dining area with grill and pizza oven, ties the master bedroom suite at the west end to the rest of the house, creates additional entertaining space off the living room, provides access to the meadow, and engages with the river— a simple and elegant solution to multiprogram goals.

A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Riverbend House: A Modern Art Piece on the Banks of the Snake River

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Model Duplex at Yanlord Marina Center by T.K. Chu Design

Zhuhai Yanlord Marina Center is located directly on the Zhuhai coastline providing a breathtaking ocean view of Macau and the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge. The ocean serves as the main axis upon which the Center’s external architectural curve laps like a wave, ...

Victoria Mews / Bradley Van Der Straeten Architects

Architects: Bradley Van Der Straeten Architects Project: Victoria Mews Location: 1 Victoria Mews, Kilburn, London, NW6 6SY, United Kingdom Area: 112 sqm Photography: Ewald Van Der Straeten Victoria Mews...

Cushing Terrell ATX Office in Austin, Texas

Needing more space for their growing, multi-disciplinary team in Austin, Cushing Terrell explored several options for their new office location, ultimately choosing the Texas State Teacher’s Association building as the perfect fit.

Apartment Salvatori in Milan / Elisa Ossino Studio

The classic nature of the apartment Salvatori, with its standout features such as the fireplace and original Terrazzo floors, has taken on a new vibrancy as a result of the colour palette chosen by Elisa, in which strong tones in a variety of declinations play off each other.

Modern Wooden House with Clean Lines and a Transparent Design

In close cooperation with the couple, architect Mette Lange designed this dream home. The result is a functional and modern wooden house with clean lines and a transparent design that offers a clear view of the surrounding reed forest, beach meadow and coast.

La Pizza Xiamen Restaurant: The Dinner Time in Cave

The La Pizza Xiamen restaurant is located in Xiamen, a coastal city in China. The designer skillfully uses the combination of rough Japanese rock materials and soft lighting to create an amazing time tour.