Residential ArchitectureHousesThe Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight

Architects: Ben Callery Architects
Project: Northcote House
Location: Northcote, Victoria, Australia
Project Year 2017
Photography: Tatjana Plitt
Text by Ben Callery Architects

This Northcote House is another in a series of houses in which we’ve employed creative means of getting sunlight into difficult spaces, while creating an uplifting feeling for the occupant.

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight 1

The existing house was on a narrow 6.5m wide block with neighbouring walls built on both boundaries, a heritage facade that had to be retained and with the difficult orientation of north to the front – all of which make it hard to get sun in!

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight 2

In response to these challenges we popped up the roof and then peeled it up towards the north. The large highlight window brings in warming winter sun and the perimeter of clerestory windows brings light in at all times of the day.

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight 3

The convex curve of the roof bounces direct sun light down into the living space but also creates an illusion of space. The ramp of the peeled roof directs the eye up and outwards increasing the sense of space vertically while the long tail of the roof cantilevering over the back deck accentuating the feeling of length on a small site.

interior design, Ben Callery Architects

The detailing is carefully considered to create a feeling of floating. The slender structural frame and black steel windows make the roof feel detached. The light coloured ceiling contrasts with the dark solidity of the external walls and cabinetry increasing the sense of weightlessness.

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight 5

As a result the Northcote house is naturally comfortable, warm and bright and a delight to occupy.

kitchen, Ben Callery Architects

“Ours was a difficult project – a south facing, dark, single fronted terrace with a heritage overlay. Ben’s solution – to curve the roof upwards to allow in northern light – was both beautiful and practical. The design delivered all the things we wanted in our renovation – more light, more space, more openness. But also a stunningly beautiful space to admire every day as well.” – James & Jo, Northcote

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight 6

terrace, Ben Callery Architects

home office, Ben Callery Architects

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight 10

bathroom, Ben Callery Architects

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight 12

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight 13

Architecturally Revived Haven by Yoko Kloeden Design

With original architectural features still intact, Yoko transformed the outmoded home to an elevated, contemporary design to suit the young family’s busy lifestyle and to echo their effervescent style.

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London

deDraft were approached by a young family to design a striking rooftop addition to a top floor flat in Walthamstow, North East London. With one child they sought to utilise the generous proportions of the 1950’s Warner flat to create a dedicated master suite with the inclusion of any external terrace space, taking in the uninterrupted views of Lloyd Park

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect

Solitude Creek House is a single-family house designed by Washington based architectural company Robert M. Gurney. Description by Robert Gurney Architect: The design of this house...

Lolly-Laputan Kids Café by Wutopia Lab

The Fairyland Premium Kids Café designed by Wutopia Lab is officially open to the public in Dalian on May 28th, 2019. The brand is mutually owned by PACEE Education and Fairyland so that there will be shared resources from PACEE that the client wishes kids can enjoy learning with entertainment.

Old Classic Viennese Apartment Modernized and Refurbished by Destilat

The Apartment E&E is more than just a conventional redevelopment of an old classic Viennese apartment; it is a statement about sustainable interior design. The concept’s central theme was to unite the consumption-critical lifestyle of the owner ...

Related Articles