Residential ArchitectureHousesRubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture

Architects: Hoogland Architecture
Project: Rubber Ducky Trail House
Location: Blue Diamond, Nevada, United States
Size: 4,174 sf
Year: 2016
Photographer: Stephen Morgan

Located just 20 miles from Las Vegas on the outskirts of a historical mining town of 290 residents, Rubber Ducky Trail House is situated on the banks of a desert arroyo and against the backdrop of millions of acres of public-access wilderness and trails.

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 1

This arroyo cuts through a 1-acre lot, effectively slicing off 2/3 of the property from the rest of the town of Blue Diamond, and rendering most of the site undevelopable. Although limited by topography, the remaining buildable area offered unparalleled views in three primary directions: up the arroyo toward a rim the locals refer to as “The Cirque”; across the arroyo toward Blue Diamond Hill; and back over the town of Blue Diamond toward the picturesque Rainbow Mountain and Bridge Mountain.

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 2

Each of the principal spaces in the home needed to capture at least one primary view. Simplified programmatically and architecturally into functional volumes, each of the cubes frame one of the primary views, capture pieces of secondary views, and provide privacy from neighboring properties, hikers, mountain bikers, and the occasional wild burro or coyote.

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 3

A limited palette of materials and a minimal aesthetic are fitting to the stark, weathered, Mojave Desert setting. Perched somewhat precariously on the site, the bank of the arroyo seems to have been worn away over time exposing a raw concrete foundation. Crossing the arroyo gives access to world-class hiking and mountain biking trails with names such as “Hurl Trail”, “Landmine Loop”, “Lawnmower” and “Rubber Ducky Trail”.

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 4

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 5

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 7

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 8

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 9

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 10

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 11

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 12

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 6

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 13

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 14

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 15

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 16

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 17

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture 18

Efficient Studio Apartment by Lilian H Weinreich Architects

Lilian H Weinreich Architects’ renovation of this 430 sf studio apartment, situated in the prestigious Hampshire House on New York City’s Central Park South, creates serenity and eliminates excess with modern, essential, and compact design.

Modern Treehouse Designed as a “Weekender in the Backyard” for a Young Couple

Taringa Treehouse has been designed as a "weekender in the backyard" for a young couple on their suburban lot. Initially briefed as an extension to the original 1900's Worker's cottage, the project quickly migrated into the garden.

Scenic Shed by JacobsChang Architecture

The Scenic Shed is a 500 sf single-room space of leisure located in New York’s Hudson Valley. The structure was built using conventional wood framing on a concrete slab foundation and the low-maintenance white stucco exterior abstracts the building against the natural landscape.

Top Interior Door Trends for 2022

Doors are symbols of both form and function and influence your entire interior design, even if you might not think of them as essential furniture pieces in your house.

Garden Library by Turner Architects

Garden Library - shortlisted for the best new home improvement project in London. The brief was for a study, spare room and storage for a growing family

Related Articles