Residential ArchitectureHousesSaarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

Project: Saarbrücken Villa
Architects: Weber + Hummel Architekten
Location: Saarbrücken, Germany
Year 2018
Photographer: Werner Huthmacher

„We do not think in rooms, more in areas“, was the guiding principle set by a young family in the very beginning. After a total of 5 years of planning and construction, we were able to hand over a house with a consistent space continuum and a fluent transition between the inside and the outside.

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

The outstanding property is located on a slope side with a panoramic view over the valley. The Saarbrücken villa consists of three storeys and orients all bustling areas towards the view. The differently aligned „wings“ develop an inviting gesture for the entrance yard and a garden with a character of a forest clearing.

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

The ground floor is composed of a vestibule, as well as a large living and dining area with large glass surfaces creating visual relationships and smooth transitions to the outside area.

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

The compositional focus oft he house is a sculptural staircase which leads to the more private rooms for the family of four. Of particular charm ist he rooftop studio on the second floor, whose panoramic deck offers an impressive view over Saarbrücken.

living room / Weber + Hummel Architekten

In order to implement the goal of a integrated design, the interior consists of an uniform material composition and even kitchen, bathroom and all cabinet surfaces are individually designed as integral parts of the overall architecture. The lightning in these areas is mainly characterized by architectural integrated light.

dining room / Weber + Hummel Architekten

The outdoor facilities represent a visual extension of the interior. They support the overall concept of spatial zones and define different areas such as terraced garden, barbecue area, forrest terrace and sauna courtyard and therefore create different quality of stay for the young family.

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

staircase / Weber + Hummel Architekten

stairs / Weber + Hummel Architekten

bathroom / Weber + Hummel Architekten

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

Araucaria House by VOO® Arquitetura e Engenharia

A condominium in the central region of the city of Guaporé, Rio Grande do Sul, in an urban area near a green massif, gives way to the Araucária House.

Best Wet Room Ideas For Those On A Budget

Discover the prospect of owning a wet room within your budget, with a list of affordable essentials that will give you the world-class wet room you want.

Conversion of an Old School Building to a New Apartment for a Young Family

Standard Studio in collaboration with CASA Architecten have transformed an old school building into 10 spacious apartments. Description by Standard Studio: Ons Dorp is a...

Monotype Office, A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists

Global typeface giant, Monotype, required an agile London headquarters space to meet its current and future needs. This new studio provides a contemporary environment that reflects their position at the forefront of digital technology design.

Effra House – Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

Effra House involves the full reconfiguration of a South London Victorian terraced house. Studioort addressed this by moving a structural wall and adding storage, seating and a niche for a bike.

Related Articles