Tiny A-Frame House with a Low-Impact Design: Casa Parasito

Tiny A-Frame House with a Low-Impact Design: Casa Parasito

Project: Tiny A-Frame House / Casa Parasito
Architects: El Sindicato Arquitectura
Lead Architects: Nicolás Viteri, María Mercedes Reinoso, Xavier Duque
Location: San Juan, Quito, Ecuador
Area 12.0 m2
Project Year 2019
Furniture: Soroche de los Ándes
Photographer: Andrés Villota, Pablo Olalla, Carlos Valarezo

Design and construction of a 12 sq.m dwelling, located on the rooftop of an existent building at the popular neighbourhood San Juan in Quito-Ecuador

Casa parásito (Parasitic house) is a Tiny A-Frame House, focused in solving the basic habitation necessities for a person or young couple: It includes: bathroom, kitchen, bed, storage space and To-be space (eating, working and socializing), which secure all the facilities of a dwelling in a reduced area.

Tiny A-Frame House with a Low-Impact Design: Casa Parasito

The project is developed from an A–frame façade. Its concept comes from the seek of the optimum space for living according to the activity we perform. We proposed a rectangular core, where all the standing activities are performed and where one can access to all the utilitarian spaces, such as: kitchen table-top, bathroom, bed, storage, desk, etc. The utilitarian spaces, adjacent to the rectangular core, are within triangles and rhomboids. These geometries, apart from containing its own activity, they offer stability to the whole structure.

Tiny A-Frame House with a Low-Impact Design: Casa Parasito

The Project is composed of 3 modules created by 4 structural frames that combine spaces free of utilitarian objects, in order to maximise the use of the volume and diminish the built area. This allows the flexible space of the rectangular core to be used to the convenience of the activity performed in the dwelling.

Tiny A-Frame House with a Low-Impact Design: Casa Parasito

​With a large transparent window, the project lets natural light in through the North Façade. It opens views towards the city and the Cotacachi, Imbabura, Mojanda and Cayambe volcanoes. On the other hand, a frosted glass on the south façade ensures good illumination, ventilation and privacy towards the neighbors.

Tiny A-Frame House with a Low-Impact Design: Casa Parasito

On the east and west façade, which in Ecuador they get direct sunlight during the whole year, are completely closed to avoid the access of direct sunlight.

low-impact design, bedroom

For interior walls and flooring, OSB panels are used as a finish. For exteriors walls and roof, steel panels. Given the timber structure and substructure for fixing the metallic panels, we create a 12cm insulation void which is filled with coconut fibre as insulating material. Steel foundations are employed to attach the project to the slab of the existing structure.

Tiny A-Frame House with a Low-Impact Design: Casa Parasito

Although, it is possible to build the project in urban or rural plots without existing constructions, ideally its construction should occur on underused rooftops of urban edifications that are structurally sound. Buildings where one can connect to the existing water, waste and electrical grids. In this way, we can contribute to the densification of the city from a very small scale, with a minimum of economic investment and use of resources, as well as contributing to the conservation of the architectural heritage.

Tiny A-Frame House with a Low-Impact Design: Casa Parasito

low-impact design, bedroom / El Sindicato Arquitectura

low-impact design, workspace / El Sindicato Arquitectura

Parasite House / El Sindicato Arquitectura

Parasite House / El Sindicato Arquitectura

Parasite House / El Sindicato Arquitectura

drawings

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Dandurand Multi-Dwellings: Renovation and Extension of a 1920 Montreal Duplex 4

Dandurand Multi-Dwellings: Renovation and Extension of a 1920 Montreal Duplex

Carried out in a residential area of the Rosemont–La-Petite-Patrie borough, the Dandurand Multi-Dwellings project consisted in renovating and expanding a duplex built in the 1920s that housed three dwelling units. The added storey harmonized the building with the size of the surrounding constructions.

Tree House by Matt Fajkus Architecture

Tree House was designed by Matt Fajkus Architecture in 2014. Located in Austin, TX, USA, this house has an area of 257 square meters. Tree House exudes a bold yet humble presence. The entry was placed on the centre with the lot’s primary Live Oak tree.

Apartment in Pisa by Sundaymorning Architectural Office

" Apartment in Pisa " is a renovation project completed by Sundaymorning, an architectural office founded by architects Marco Sarri and Fabio Candido. Project description:...
Edgemont House is a Secluded Escape in North Vancouver

Edgemont House is a Secluded Escape in North Vancouver

This 4,200 square foot, single family residence is situated on a newly created, subdivided lot in an established neighborhood in North Vancouver, British Columbia.
Allegro Office in Warsaw by Workplace Solutions 1

Allegro Office in Warsaw by Workplace Solutions

As part of the three tiers for the new Allegro office in the Q22 building, the target space is to accommodate 450 people. For the 5,500 sq.m. space, we designed a tailored office environment to nourish the broadly-based needs and specifics of a multi-faceted work place.

More Articles Like This