Saddle Peak Residence by AUX Architecture

Saddle Peak Residence by AUX Architecture

Project: Saddle Peak Residence
Architects: AUX Architecture
AUX Team: Brian Wickersham (Principal-in-Charge), Matthew Aulicino (PM), Jenny Barnish (ID), Ricardo Moura, Jeremy Fletcher, Sabina Lira, Louie Bofill, Elizabeth Pritchett, Burcin Nalinci, Henry Dominguez, Francisco Martinez, Jeremy Morin
Team: Structural Engineer – Taylor & Syfan, Landscape Architect – Pami Ozaki, General Contractor – Gleicher Associates
Location: Calabasas, California
Project Type: Single Family Residence
Size: 4,000 sq. ft.
Photo Credits: Grant Mudford
Text by AUX Architecture
Awards: 2019 AIA San Fernando Valley Architecture Awards – Citation

The design of this home arose out of a series of site challenges and constraints. The one-acre property and existing home sat within a protected area of the Santa Monica Mountains. New restrictions on development made it unfeasible to add anything outside the existing building footprint. The existing home had little architectural value: it was dark inside, and it had no contextual relationship to the site. Working within the existing footprint and rooflines, the design is a dramatic transformation from a generic tract house to a custom home that is responsive to its context. It is a hybrid of modern ideals paired with conventional volumes.

Saddle Peak Residence by AUX Architecture

plan 1

The small, dark interior rooms were replaced with an open floor plan. Large incisions were made to let in light, views, and to create an inside-to-outside connection. A composition of dark standing seam metal and vertical grain cedar is used to give the appearance that the building is three cut pieces shifted side-to-side (the wood being the cut face). The cedar siding also carries from outside to in, bringing warmth to the home and reinforcing the connection between exterior and interior.

Saddle Peak Residence by AUX Architecture

Sustainable features of Saddle Peak Residence include both photovoltaic panels to create electricity and thermal panels for the pool and the thermally coupled HVAC system. This system makes it so that the residence can largely function off-the-grid. The site has a fire suppression system that uses the pool water, and is also landscaped using drought tolerant landscaping throughout.

ground floor

Saddle Peak Residence by AUX Architecture

Saddle Peak Residence by AUX Architecture

Saddle Peak Residence by AUX Architecture

second floor

Saddle Peak Residence by AUX Architecture

Saddle Peak Residence by AUX Architecture

Must Read

Hahei House is a Retreat from Busy City Life 4

Hahei House is a Retreat from Busy City Life

The Hahei house also has the ability to transform with the use of sliding screens which open and close for the changing weather as well as manipulating the spaces for privacy or openness.