Residential ArchitectureHousesCoromandel Beach House by Strata Architects

Coromandel Beach House by Strata Architects

Coromandel Beach House by Strata Architects - New Zealand (1)

Project: Coromandel Beach House
Architects: Strata Architects
Location: Whangamata, New Zealand
Photography: Simon Wilson

Coromandel Beach House is a family home designed by Auckland-based Strata Architects

Description by Strata: This beach house faces due east, looking over the sand dunes of Whangamata in the Coromandel, towards the South Pacific Ocean. The exterior is primarily clad in a ribbed terne, chosen for its mottled and dappled finish as it ages. Care was taken to ensure that the ribbed terne extrusion gave a sense of floating atop the solid base. Internally, the concrete block forms the main tawa topped staircase. The ceiling is clad in tawa striations throughout the home, paired with the durable polished concrete floor. A rich and luxurious colour palette features in the bedrooms and living spaces.

Coromandel Beach House by Strata Architects - New Zealand (2) Programmatically, the main living space is on the top floor, east facing towards the sea, and is flanked by the kitchen. The master bedroom discretely sits behind this, along with the adjoining ensuite, taking advantage of the westerly light. Bedrooms, kitchens and ancillary living spaces comprise the lower level. This dwelling provides a warm, comfortable and sheltered environment, with viewports and forms that frame the exceptional views and extraordinary location.

Coromandel Beach House by Strata Architects - New Zealand (3)

Coromandel Beach House by Strata Architects - New Zealand (4)

Coromandel Beach House by Strata Architects - New Zealand (5)

Subscribe to our newsletter

Biophilic Design in the Workplace: Your Guide to Getting Started

Biophilic design or biophilic interiors is a design trend that incorporates natural elements using biophilic architecture and design techniques to improve the workplace environment, employee well-being, and productivity. This article will help you learn how to bring nature into the office.

Milan Apartment Renovation / Marcante Testa Architetti

For this apartment, set within a building from the late 1960 on Corso Sempione, the Turin-based duo has applied its immediately recognizable style to reinterpret a typical bourgeois Milanese home in a highly original way.

Estudio House / Intersticial Arquitectura

Architects: Intersticial Arquitectura Project: Estudio House Location: Santiago de Querétaro, Mexico Area: 160 sqm Acting as both a space for living and working, Estudio house is a modest-sized...

36 Square-Meters Apartment Design Optimized by Transition ID

This 36 square-meters apartment is located in Paris and was completely refurbished by Transition Interior Design. Description by Transition Interior Design: The apartment had one...

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona

The starting point is an easily reconciled oxymoron: a dark attic penthouse located in a busy part of Barcelona that desired a much more open and active internal transit. And above all… tons of light.

Recommended Stories