The Lookout at Broad Cove Marsh / Omar Gandhi Architect

- Advertisement -

The Lookout at Broad Cove Marsh

The Lookout at Broad Cove Marsh is situated delicately along a narrow piece of land between a tree-lined country road and a dramatic ocean-side cliff. The project is located on Broad Cove Marsh Road on the outskirts of Inverness, Cape Breton Island, a small coastal community popular among tourists and seasonal dwellers for to its sandy beaches and dunes, steep cliffs along the Cabot Trail, and world-class golf courses.

The clients —a married couple from Toronto, and proud parents of three grown-up kids—purchased the long sliver of coastline for its expansive sunset views over the Gulf of St. Lawrence, its adjacency to the serene fairways and jagged cliffs of the Cabot Cliffs golf course, and to build a place to bring family together.

The Lookout at Broad Cove Marsh 1

The seasonal residence is defined by a single loaded corridor running parallel to the length of the property, with a series of open and private spaces overlooking the ocean cliff.

The Lookout at Broad Cove Marsh 2

The corridor is anchored by an exposed concrete retaining wall on the exterior wall and a 48-foot continuous run of board-clad millwork, which slips seamlessly from exterior to interior and then continues again on the far side of the residence.

The Lookout at Broad Cove Marsh 3

Programmatically, one half of the dwelling is composed of an indoor/outdoor great room that includes areas for relaxing, cooking, and hosting. This open space is anchored by an 18-foot long island which shares food prep and dining.

The Lookout at Broad Cove Marsh 4

On the other end of the house, three repeating pod-like units slip past the ocean-side glazing to plug into the corridor, and thereby delineate the private spaces of bedrooms and bathrooms. In contrast to the concrete finish of the groundwork (retaining wall and floor slab) and the fine-grain natural finish of the wooden service bars, the pods are lined with white-washed locally sourced spruce boards of a wider dimensions.

The Lookout at Broad Cove Marsh 5

The south-west face of the dwelling (private side) opens to the views of the Atlantic with floor-to-ceiling glass, while the long strip of clerestory sitting atop the retaining wall (public side) allows a continuous run of gentle north-east light to peer in. A simple, reverse-shed roof floats the length of the building like a low-slung hat, shielding the interiors from the more intense summer sun while exaggerating the horizontality of the sea and landscape. Atop the kitchen, a portion of the roof lifts up like an open cassette deck to allow more light to trickle in—moderated a low-tech wood brise-soleil—and to punctuate the heart of the social space.

Architects: Omar Gandhi Architect
Project: The Lookout at Broad Cove Marsh
Project Team: Omar Gandhi, Jeff Shaw, Peter Kolodziej, Amber Kilborn
Location: Inverness County, NS, Canada
Area: 2000.0 ft2
Photography: Doublespace Photography

The Lookout at Broad Cove Marsh 6

The Lookout at Broad Cove Marsh 7

The Lookout at Broad Cove Marsh 8

Mike Rhodes, Architectural Enginee 9

Mike Rhodes, Architectural Enginee 10

- Advertisement -

Modern Rural Retreat Featuring a Robust, Functional and Minimalistic Design

This residence is a modern rural retreat, a second home away from the client’s inner city penthouse. Designed to be minimalistic in detail, robust and functional, while maintaining a country charm and strong connection to the rural landscape, each space within the new extension sits in perfect harmony with its surrounds.

Partiggiano – the Piazza for Foodies by CuldeSac Custom

A corner of Italy in Valencia. Innovative, cheerful, eco and passionate. This is how Partiggiano, 'The Social Foodie Club', breaks into the on-trade market.

Austin Mid-Century Ranch Gets a Second Chance with a Stunning Rehab

The Austin Mid-Century Ranch is a creative collaboration between renowned Austin design firm Mark Ashby Design and Rick +Cindy Black Architects. Built in 1955, characterized by its low-slung roof, brick exterior and pitched ceilings, the house had not been renovated or maintained in its sixty years.

Mountain Wood Residence / Walker-Warner Architects

The Mountain Wood residence from California, realized by Walker Warner Architects, includes separate buildings to create a variety of complementary indoor-outdoor spaces that would...

Nha Trang House / Chon.a Architects

Nha Trang House is the most apparent witness to our profession’s perspective_carries humans to the peace by traditional elements in the ambience of a building.

Russian River Cabin with Mid-Century Modern Design

Inspired by simple, mid-century modern design. Full-sun and changing light. Panoramic views of Russian River. Walls of windows/sliders. Glorious moon & sun rises. Privacy....

LaHO House by Brahma Architects / Israel

Brahma Architects have designed LaHO House in Hofit, Israel. The firm was founded by architect Eran Shemesh in 2006 and is located in Hadasah...

Walnut Cove Residence / Samsel Architects

Throughout the residence, there is a strong theme of horizontal lines integrated with a natural, woodsy palette and a gallery-like aesthetic on the inside. The Walnut Cove Residence combines the clean lines and simplicity of modern design with the warmth and functionality of a cozy home.

Back Bay Joinery Shops / Peter Braithwaite Studio

The Back Bay Joinery Shops are located in the culturally rich community of Terence Bay, Nova Scotia. The shops provide a creative space for our firm to test, develop and construct design ideas. In collaboration with our design team, our skilled carpenters and cabinet makers use these shops to develop architecture models

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona

The materialization is answering the desire to recover and/or emphasize the original condition of the traditional style house. A piece of natural terracotta is placed on a running board as the pavement and the walls are stripped to expose the original factory work with all its defects and textures.

This Hamptons House Features Warm, Earthy Tones and a Modern Interiors

Located within a private oceanfront community established in the 19th century, this Hamptons house is for a young couple looking for a home that would accommodate their growing family and reflect their modern lifestyle.