Coiled House by David Boyle Architect

- Advertisement -

Coiled House by David Boyle Architect

Project: Coiled House
Architects: David Boyle Architect
Location: Marrickville, Sydney, Australia
Completed 2019
Photo Credits: Brett Boardman Photography
Text by David Boyle Architect

Before productive gardens became associated with sustainable living, waves of World War II immigrants settled in Sydney’s Inner West and maintained produce gardens to retain their cultural and food heritage. With a similar Mediterranean background, the garden became the catalyst for our clients and has been the conceptual driver of the architectural solution.

Coiled House by David Boyle Architect

The front of this house in Marrickville is reimagined for sleeping and a new extension is grafted to the rear. A double height transition space acts as a light source to a progression of new living spaces that sculpturally coil around a central garden. The interstitial garden to the binary plan becomes the focal point to the living spaces and provides light to the southern rooms.

Coiled House by David Boyle Architect

Internal spaces extend to the productive garden and terrace for outdoor cooking, pool and garage. Designed from the inside out, connection to garden is prioritised and omnipresent.

Coiled House Awards Received
– 2020, NSW AIA Architecture Awards, Shortlist for Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions) (Winners announced TBC)
– 2020, NSW AIA Architecture Awards, Shortlist for Sustainable Architecture (Winners announced TBC)
– 2020, Houses Awards, Shortlist for House Alt & Add over 200m² (Winners announced 31st July)

kitchen, David Boyle Architect

Coiled House by David Boyle Architect

Coiled House by David Boyle Architect

Coiled House by David Boyle Architect

Coiled House by David Boyle Architect

Coiled House by David Boyle Architect

bathroom, David Boyle Architect

outdoor kitchen, David Boyle Architect

patio, David Boyle Architect

swimming pool, David Boyle Architect

- Advertisement -

Fall House : anchored in the imposing beauty of the Californian coast

This holiday house is situated on the spectacular coast Big Sur, anchored in the imposing beauty of the Californian landscape. The place, located at...

Dakota Crescent apartment: earth tone, minimalist and clean design

Dakota Crescent apartment is interior design project completed by Singapore-based KNQ Associates. The home owner wanted a light, contemporary interior - something akin to a...

Down Size Up Size House by Carter Williamson Architects

Down Size Up Size House House is a residential project completed in 2016 by Carter Williamson Architects. Description by Carter Williamson Architects: Moving from a nearby...

Valencia Lounge Hostel Revamped by Masquespacio

Valencia Lounge Hostel is the most recent interior design project completed by Spanish studio Masquespacio. The hostel is located in a historical building, completely renovated,...

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Abbott St House is an Edwardian weatherboard house in Sandringham. Typical of many of the period houses in the area, a previous extension had added a room on the back incorporating main bedroom, kitchen and meals area but this space suffered the ailments of a south orientation and poor room configuration.

Axel Hotel Madrid / El Equipo Creativo

The design of the AXEL Hotel on Atocha Street in Madrid superposes a series of historic references forming a complex and explosive tandem.

Spectral Bridge House / EYRC Architects

A unique collaboration between the architects and an internationally known artist, the Spectral Bridge House could be called “a vessel for living and art.” The artist, Johannes Girardoni, creates site-specific projects that explore connections between art, design, technology and architecture.

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House in Stockholm’s Old Town

Studiomama have created two stunning loft apartments in Stockholm’s medieval old town Gamla Stan. The 200sqm apartments started as derelict office space on the...

Canyon House – 1950s building transformed into a modern family home

Canyon House is located in North Vancouver, British Columbia, Canada, and was designed by the Office of McFarlane Biggar Architects and Designers Description by McFarlane...

Open and Light Architecture, Made in Swiss …Zen Villa

Switzerland makes me think about blessed neutrality, chocolate and watches. Have I missed anything? Of course, when saying Switzerland we also think about banks…Well,...

One Level House in Mendoza That Combines Green Elements with Modern Ergonomics

The project is located in a suburban area of the city of Mendoza and is part of a reflection on isolated houses that we have been developing for some time. This one level house is organized on the ground floor and is articulated around a central courtyard ...