San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain

- Advertisement -

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain

Architects: Isaac Peral Arquitectos
Project: San Gabriel House
Team: Isaac Peral Codina, J. Miguel Carmona Paino, Luis Carreira Antón, David Bisquert Cabrera
Location: Alicante, Spain
Photography: Jesús Granada

From the architects: The Barrio de San Gabriel is undergoing urban transformations. The new building blocks built in the outskirts of the neighborhood, together with the new large commercial areas, are causing the small shops on Rafael Escolano Street, a traditional commercial hub of the neighborhood, to disappear. In this street has been constructed San Gabriel house that bets to promote the life of neighborhood, unlike the new multi-family blocks.

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 1

The ground floor of the house becomes an extension of the street. For this the outer enclosure is folded into accordion leaving the entire front open. In this way, the ground floor merges with the public space becoming an intermediate space that allows you to interact with the neighbors; Sit at “la Fresca”, keep the door open in the parade processions and parades, etc.

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 2

Access to a garden area that connects directly with the day zone. Around this patio is organized the whole house through an ascending spiral route. The route starts with a gentle ramp that goes back half way up to the day zone, then it connects with the staircase that saves the next level to the sleeping area, and finally, climbing up the facade, you reach the deck with views Sea. The spaces are fluid, so that you can choose the routes and have minimized the use of doors and partitions.

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 3

The introduction of the central patio, the skylight at the bottom of the site and the English patio, form a complex section to ensure that all spaces have cross ventilation and natural lighting. Even the central patio connects with the façade through the stairwell so that sun and air are introduced through different orientations. This produces a changing illumination throughout the day and the seasons that make perceiving the temporality very marked. The skylight works from solar collector in winter and from chimney ventilation in winter. All this produces a good hygrothermal conditioning without the use of electrical energy or fossil fuels.

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 4

The materials used are of low cost and natural origin; Plaster to lime, Macael stone, oak and lacquered wood, and painted steel. All these materials, use little transformation energy and get a low price of material execution 800 € / m2. By means of these measures, we obtain a house with a low ecological footprint, of low economic cost and that foments the social relation. These are the three fundamental pillars of a sustainable home.

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 5

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 7

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 8

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 9

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 10

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 12

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 11

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 13

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 6

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 14

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 15

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain 16

- Advertisement -

Industrial-Style Loft Renovated for a New York-Based Fashion Designer

Located in a former industrial space, the transformative interior renovation of this industrial style-loft includes a restrained design which incorporates unfinished rough materials and muted blocks of color into the existing open-plan apartment.

Modern Tahoe Mountain Retreat / Jamie Bush & Co

Set high up in the private mountain community of Martis Camp just outside Lake Tahoe, this handsome vacation home was built for a young...

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School

Rotterdam based firm Eklund Terbeek architecten designed a spatial apartment loft in a former school building from 1912. The building has been transformed into six apartments through Collective Private Commissioning.

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle / “Show Flat” Origins

This project is about the interior design of a 250 square meters apartment on the 22th floor of a newly built residential tower. The...

Omval House Extension by Jeroen de Nijs

Omval House is an extension project completed by Jeroen de Nijs in Alkmaar, Netherlands. Description by Jeroen de Nijs: The surroundings of the ‘Omval’ is...

The Carpenter Hotel in Austin, Texas / Specht Architects

Nestled into a pecan grove between the Barton Springs swimming hole and downtown, The Carpenter Hotel is a hidden oasis in one of the last pockets of Old Austin.

Private Holiday House in Austrian Alps / Maximilian Eisenköck Architecture

This private holiday house was recently completed by Viennese studio Maximilian Eisenköck Architecture. While driving up the long way to „Postalm", an idyllic plateau in Tennen...

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition

This is an addition to an old weatherboard house set within a large garden. The idea was to create a separate sleeping pavillion linked to the existing cottage via extending the old verandah. This creates a separation of sleeping and living areas and links all spaces with the verdant garden.

Cat Hill Barn – 16th Century Barn Converted into a Modern House

Cat Hill Barn is a 16th century barn converted into a modern house by Liverpool-based Snook Architects. The house has an area of 354 square...

Architectural Model Museum in Shanghai by Wutopia Lab

The client, founder of Fengyuzhu, hoped to display the architectural models of all the famous contemporary Chinese architects in this museum. His inspiration came from Archi-Depot, an architectural model museum situated at a warehouse in Tokyo.

A Light-Filled Dwelling with Magnificent Areas / F3 Studio

The partial renovation of this period home in Elsternwick is the result of a shared vision and a love of design between the client and designer. The timber clad extension completed by F3 Studio connects the existing period home to the refurbished open plan living area.