Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Arquiteturas

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures

Architects: Lineastudio Arquiteturas
Project: Santa Ana New Headquarters
Location: Bairro Cerrito, Santa Ana, Brazil
Area: 280 sqm
Photographer: Cristiano Bauce

Framed by the green of the Cerrito hill, the building concept of the headquarters of Lineastudio Arquiteturas was designed respecting the original topography of the terrain and the nature of the surroundings, confused with the natural landscape.

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 1

With a strong concept of contemporary architecture and authenticity of materials, the materiality present in the project is translated by the choice of the apparent concrete, the wood and the naval plywood in its composition.

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 2

The project was developed on a circulation axis with integrated spaces. The main program comprises a waiting room, a breeding room and two meeting rooms. The path between the waiting room and the meeting room is made by the passage through the “heart”, room of creation, ending in a belvedere for the native forest.

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 3

The large openings guarantee the transparency and total interchange between the internal and external areas, such as the use of natural lighting and the privileged visuals. To guarantee environmental comfort for the spaces, it benefits from cross ventilation and controlled natural lighting with the use of blinds.

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 4

In landscaping, the preservation of existing vegetation and the interventions that sought to value the topography of the land and delimit the perimeter of the office stand out. In addition, on the ramp that leads to the garage was used pisograma, to obtain a pavement resistant to traffic of vehicles, but without giving up the permeability and the green effect.

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 5

Internal gardens reinforce the divisions of the uses, surprise during the course of the main circulation axis, increase the lighting and ventilation areas and bring the vegetation closer. The continuity of the main volume, cut through the gardens, is maintained by the concrete frame that delimits the frames.

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 6

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 7

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 8

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 10

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 10

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 11

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 12

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 13

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 14

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 15

Santa Ana New Headquarters by Lineastudio Architectures 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Life House – Monastery Inspired Vacation Home for Calm and Reflection

Life House is a space for calm and reflection designed by London-based John Pawson Studio in Llanbister, Mid Wales, UK. From the beginning, the thinking behind the...

Sky Penthouse in Lumière Building Skyscraper, Sydney

The Sky Penthouse was completed by the Italian studio Missoni Home in Lumière Building Skyscraper, Sydney. Description by Missoni Home: As part of the Italian-excellence...

Queechy House / Cumulus Studio

The Queechy house expands to provided an intimate connection to the landscape. Through this combination of exploiting view opportunities whilst minimising the visual impact of the building, Queechy House takes advantage of the agricultural landscape without disrupting it.

40 sqm Apartment Takes Advantage Of Color And Chic Accent Features

Creative Workshop Fateeva Design has recently completed this 40 sqm apartment in Kiev, Ukraine. The logic of the interior of this apartment is subordinated to the style of life of one person, which means that there is at least a compromise, a maximum of self-expression of the customer, a young free gentleman.

Prospect Park Apartment, Brooklyn / BAAO Architects

This apartment had a beautiful view of Prospect Park but the room configuration failed to take advantage of its location. The apartment was reconfigured to collect shared spaces together and to provide for flexible uses.

This São Paulo House Has a Mixed Structural Design that Combines Concrete with Steel

The house is supported by a mixed-logic structural design in which a bare concrete wall, on the leftmost side of the house, connects the many levels and organises the main stairway that links them all. The rest of the house’s structure is composed of a lightweight steel-framing, allowing for larger-than-average glazed areas.