Workout Madrid by Madrid in Love Studio

- Advertisement -

Workout Madrid by Madrid in Love Studio

Project: Workout Madrid
Architects: Madrid in Love Studio
Location: Madrid, Spain
Photo Credits: Daniel Schäfer Photography

In the centre of Madrid, on the corner of Alberto Aguilera and San Bernardo, lies the emblematic building designed by Fernando Higueras that began to take shape in the 1950s, constructed from a single ubiquitous material: concrete.

Workout Madrid by Madrid in Love Studio

Almost 70 years later, the Madrid studio of Madrid in Love was commissioned by the event-planning company Workout Madrid to carry out the interior design project of one of the commercial premises of the charismatic building, which will become the headquarters of the company and house its 70+ employees.

Workout Madrid by Madrid in Love Studio

Showing absolute architectural respect for the work carried out by Higueras and employing the use of concrete, the Madrid in Love studio focused on developing the project based on an exacting three-floor layout of the commercial premises and its small number of pillars, which permit a more open distribution.
Starting from this base, Madrid in Love arranged the installations around a central axis created by the shelving and the staircase that joins the three floors, while maintaining the original concrete structure in view.
As complementary materials, and to counterbalance the coldness of the concrete, Madrid in Love selected wood, carpeting and soft lighting to respond to the needs of its client who seeks warmth in order to provide a more relaxed working environment – through the generation of sensations of peace and tranquillity – and with touches of black that provide sophistication and maturity.

office design

At the beginning of the installation phase, the premises were completely stripped of any trace of post-Higueras additions, leaving the original structure and slabs bare. On this empty canvas the wooden gaps began to be filled, establishing the staircase and shelving as the backbone of the layout and distributing the workstations on long wooden tables, without legs, and with movable lamps that allow the number of workstations to be adapted to the needs of the company, minimizing the aisles and maximizing the capacity.

Workout Madrid by Madrid in Love Studio

The remaining common areas of the premises, such as the large and small meeting rooms, coffee rooms and bathrooms, have been imbued with the desired ambience based on warmth and functionality, evoking sensations that allow the employees to work in a more relaxed way. The discrete reception area, designed to grant prominence to the architecture, is the representative element that embodies the entire design, with the staircase and the original structure in full view. Finally, there are two executive offices which have been designed independently to be adapted to each director’s tastes, with key elements that have allowed the customization of both spaces, such as the motorcycle owned by one of the directors on prominent display in his office.

staircase, concrete+wood

This is a stylish, mature and sophisticated piece of work that has allowed Daniel Schäfer to capture the interior design work carried out by Madrid in Love through the light and the facilities, the hallmark of his elegant photographic vision.

office decoration

staircase

office interiors

Workout Madrid by Madrid in Love Studio

office, Madrid in Love Studio

office, Madrid in Love Studio

office, Madrid in Love Studio

bathroom, Madrid in Love Studio

Workout Madrid by Madrid in Love Studio

- Advertisement -

LP Residence in São Paulo / Metro Arquitetos

The main areas of the LP residence, living room and bedrooms, open up towards the garden in a transverse direction to the wet areas. The elevated flooring, 45cm above the ground level, allows the front of the house to be used as a comfortable seating area facing the garden.

Haus Stein – 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein (Stone House) is a holiday house designed by Jan Rosler Architekten in collaboration with Sven Rickhoff. Haus Stein is the result of the...

The Lookout at Broad Cove Marsh / Omar Gandhi Architect

The Lookout at Broad Cove Marsh is situated delicately along a narrow piece of land between a tree-lined country road and a dramatic ocean-side...

Sao Pedro Residence – Floating House by Gui Mattos

Leaning in a clearing, within the atlantic forest, the Sao Pedro Residence floats. Slightly supported by elements of stone, its purpose is to settle in the existing topography allowing nature to follow its path.

Casa Algamar by WMR Arquitectos and UNOATRES Arquitectos

Casa Algamar is based upon a large retaining wall in exposed concrete, which is founded in the dune, containing the sand and supporting a wooden structure.

Old House Transformed into a Nonconformist Residence: SilverWood House

SilverWood House is a residence located in Mindelo, in northern Portugal, which has been transformed and renovated recently by the architect Ernesto Pereira. The...

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

REPII represents the second part of a project carried out by the Office years ago. The modular prefabricated construction helps to mitigate these factors, the house is built in a closed environment, away from climatic factors

Peekaboo Residence in Melbourne / Native Design Workshop

Mum and Dad, our clients, also wanted to be able to have visual connection to the kids both inside and outside of the Peekaboo house, but also be able to have privacy when required.

Talbot Road House by Lipton Plant Architects

Talbot Road House is a family home redesigned by London-based Lipton Plant Architects. Description by Lipton Plant: This family home had been manipulated over the...

Modern and Minimalist House on the Island of Paros, Greece

Located on the island of Paros, Greece, Kamari House is a new summer residence with a modern and minimalist architecture. The house was designed by...

Sustainable Design and Modern Interpretation of the Historic Miner Home

”Game On” is a LEED Certified Gold ground-up home resulting from a historic landmark lot split in which the neighboring historic home from the 1890s was originally on one large lot.