PhotographerAdam Letch PhotographySAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

Project Name: Lake Huron, Canadian Home
Project Location: Ontario, Canada
Lead Designers: SAOTA
SAOTA Project Team: Mark Bullivant, Johan Basson & Paulina Paz
Architect of Record: Matter Architectural Studio Inc.
Structural Engineer: Concentric Engineering
Electrical Engineer: Capson Electrical
Contractor: MCI Design-Build Corporation
Landscaping: MHLA Inc
Lighting Design: SAOTA with assistance from Lux Populi
Interior Designer: ARRCC
Bespoke Furniture: OKHA
Photographer: Adam Letch
Copy by Graham Wood

This summer house is set on the banks of Lake Huron in a small, remote Canadian town about an hour’s drive from London, Ontario. While the architectural context might be characterised as somewhat conservative “cabin country”, this house attempts to extend the possibilities of the traditional lakeside family retreat through a contemporary architectural approach, harnessing recent developments in design, technology and sustainability to connect meaningfully with its beautiful natural setting while exploring new ways of enhancing the lifestyle experience of the family summer getaway.

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

While the aesthetic approach that Cape Town-based architecture firm SAOTA took might seem like a radical departure from the traditional regional architecture, the architects have taken great care to keep the design unobtrusive and sensitive to its setting, while still making an architectural statement.

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

The site is a bluff occupying the transitional space between water and forest, rising 3.5m from road level and then dropping down to the water to create a grassy embankment. The building is set back on the property towards the street to preserve the natural bluff. On approach, this Canadian home is largely concealed by the surrounding mature fir trees, appearing as a simple light-coloured stone box floating effortlessly between the tree trunks. The rear of the house, facing Lake Huron, dissolves into a two-storey wall of glass washing natural light deep into the interiors.

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

Conceptually, the design of this Canadian home consists of a series of stacked and suspended rectangular boxes, one embedding the building into the ground plane, the other suspended overhead to allow the living level to exist between the volumes. An indoor/outdoor volume to the south anchors the building and maximises the site’s lakeside views while allowing the living spaces to occupy the foreground. A bank of bedrooms projects backwards above the garage.

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

The way in which the building is largely obscured from the street and in turn screens views of the lake helps build suspense on arrival, only to satisfy the sense of anticipation on entry via the large pivot door. From the threshold, a dramatic triple-volume atrium lets in natural light and draws the eye outwards towards the view.

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

Programmatically, in keeping with the client brief, the spaces are fluid, the levels easy to navigate and the layout simple and well-structured, allowing for a casual atmosphere. The vast central volume is subtly contrasted with more intimate and contained volumes in the kitchen and other living spaces for a varied and articulated spatial experience.

plan

The upper-level housing the master bedroom is devoted entirely to the owners’ private space, including an office and a gym. To the front of the house, a covered outdoor entertainment area flanks a swimming pool. A boardwalk and staircase descend to a refurbished cabin that predated the house, and now houses a guest suite and additional outdoor entertainment area to facilitate long summer days playing on the lake.

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

The client’s favourite room is the ‘engine room’ on the lowest floor, which houses all the building services infrastructure. A commercial-grade Building Automation System (BAS) controls and monitors the home, ensuring optimum performance at all times. A 15kw solar array provides power to the home and excess power is regularly fed back into the utility grid for credit and later use. The limited municipal infrastructure for stormwater and sewer resulted in an on-property underground stormwater system that can handle a 100-year storm and an eco-flo septic system to deal with all sewer requirements on site.

living room, dining, SAOTA & ARRCC & OKHA

The finishes, externally and internally, favour a ceramic panelled system robust and hard-wearing enough to prove long-lasting in the extremes of the Canadian climate, which together with the home’s energy efficiency and the general longevity of the project and its materials, components and fittings contribute to its sustainability.

kitchen, SAOTA & ARRCC & OKHA

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

bedroom, SAOTA & ARRCC & OKHA

bathroom, SAOTA & ARRCC & OKHA

lakeside retreat, SAOTA & ARRCC & OKHA

plan 2

terrace, SAOTA & ARRCC & OKHA

swimming pool, SAOTA

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

Subscribe to our newsletter

Waterline House: Spectacular Renovation of a Two-Story House in Kharkov, Ukraine

The concept of the project Waterline House, located in the old center of Kharkov, is built on the desire of its authors to preserve the authenticity of the building and creating close contact with the inhabitants of the house, both with the surrounding nature and active urban life beyond the river. 

Shoreditch Warehouse Conversion by Chris Dyson Architects

The project realized by Chris Dyson Architects has involved the transformation of a Shoreditch warehouse into a family residence. Initially dim, the warehouse had to receive some modifications to ensure the presence of natural light into the household.

Gabinete Veintiuno / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Gabinete Veintiuno is a psychology buffet located in Elda, Alicante. The project stems from the need for a space where a person will feel calm and tranquil. We organised the new floor to suit function and we took advantage of the integral reform ...

Diamond House in San Francisco by Studio Vara

Studio Vara have designed the Diamond House in San Francisco, California. Description by Studio Vara: On a steep downhill lot, we attained the rare opportunity...

Thompson Home by McGann Architects

This contemporary family home provides its owners with large nature light filled living and entertaining areas. A vaulted ceiling along the rear of the home maximises afternoon sunlight into the ground floor Kitchen, Dining and Living areas, while also providing a transition space to exterior entraining areas.

Recommended Stories