Residential ArchitectureScaffolding Structure - The Stairs to Kriterion in Rotterdam

Scaffolding Structure – The Stairs to Kriterion in Rotterdam

Scaffolding Structure - The  Stairs to Kriterion in Rotterdam (1)

MVRDV have designed a temporary scaffolding structure, The Stairs to Kriterion in Rotterdam. The arrival of The Stairs, a month long temporary installation celebrating 75 years of reconstruction in Rotterdam, follows the city’s tradition of celebrating reconstruction.

The scaffolding structure, assembled by Dutch Steigers, will take visitors 29 metres up to the roof top of the Groot Handelsgebouw until the 12th June 2016. A viewing platform offers stunning views of the city’s skyline whilst the iconic Kriterion Cinema, once popular in the 1960s, will reopen for this month only to host a variety of films, debates and performances.

Scaffolding Structure - The  Stairs to Kriterion in Rotterdam (2)

“The stairs are a symbolic first step towards a better use of our city’s second layer, and ideally would be replaced with a set of escalators in the next step,” tells MVRDV co-founder Winy Maas. “It is, in this way, a second reconstruction, a ’Tweederopbouw’, that gives access to, activates and connects the rooftops of Rotterdam.”

Scaffolding Structure - The  Stairs to Kriterion in Rotterdam (3)

Highlights of the month’s activities, organised in partnership with Rotterdam Celebrates the City!, include a lecture and debate by MVRDV co-founder Winy Maas on the 30th May in which he will discuss the future of Rotterdam and its architecture. The Lucht Café is offering refreshments to tired climbers and relaxed observers alike. And an exhibition reimagining the next layer of Rotterdam’s development takes existing buildings around the city and activates their rooftops, creating new public spaces and connections between them.

Scaffolding Structure - The  Stairs to Kriterion in Rotterdam (5)

“With this installation and in our exhibition we show what this city could look like if we do that in many places, engaging a series of our existing buildings and giving access to their roofs, to create a new, much more interactive, three dimensional and denser urban topography for the next city generation,” Winy Maas explains.

Scaffolding Structure - The  Stairs to Kriterion in Rotterdam (4)

The installation and exhibitions are open to the public between 10:00 and 22:00 and offer an impressive temporary landmark for Rotterdam. The scaffolding responds to the angles of the Rotterdam Central Station, connecting the contemporary icon with a historic monument, whilst through its construction referencing the reconstruction that the city has experienced.

Scaffolding Structure - The  Stairs to Kriterion in Rotterdam (8)

For the construction of the project MVRDV worked closely with Dutch Steigers and Adviesbureau Dekker Engineering. Coordination of events for the installation itself was done in partnership with Rotterdam Celebrates the City!.

Architect: MVRDV
Project: The Stairs To Kriterion
Location : Rotterdam, the Netherlands
Size & Program : 29m tall, 57m long, temporary installation
Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Jan Knikker, Gijs Rikken, Fedor Bron, Mark van den Ouden, Arian Lehner
Visuals: Antonio Luca Coco, Paolo Mossa Idra, Davide Calabro
Images: Ossip van Duivenbode
Scaffolding : Dutch Steigers
Construction: Adviesbureau Dekker Engineering

Scaffolding Structure - The  Stairs to Kriterion in Rotterdam (7)

Scaffolding Structure - The  Stairs to Kriterion in Rotterdam (6)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

One House, Two Ways of Living

This magnificent farm house is situated in one of north Israel's oldest cooperative communities (‘Moshav’). This 600 sqm farm house is the home to a couple in their late 40's.

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

Located on a dramatic one-acre wooded site at the top of a bluff overlooking Puget Sound, this tranquil and surprising custom home was designed by DeForest Architects as a young family’s primary residence.

Old Billiard Hall Converted into an Open Plan Living Space

Vita Architecture has recently completed a project in Betchworth, Surrey which was previously an old billiard hall which we have converted into an open plan living space.

Contemporary House Mixing Vintage and Modern Details in Houston

Interior designer and contractor commissions her son - an upstart fresh out of architecture school - to design a contemporary house she will build for herself. The resulting project becomes the social hub for a close-knit family and the inaugural work of a mother-and-son firm.

6 Tips For Using Neutral Colors In Interior Design

Do you enjoy flipping through interior design magazines or websites? If you do, chances are you might notice that most of their featured houses have applied neutral colors as the main theme.

Recommended Stories