New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (1)

Conceived by Yitan Sun and Jianshi Wu, New York Horizon project has been designed to make new york’s central park available to more people. The design proposes a continuous horizontal skyscraper around the full perimeter of a sunken Central Park. The New York Horizon project has been awarded first place in eVolo’s annual skyscraper competition.

Presentation by eVolvo: As the busiest and most densely populated county in America, Manhattan has always been a big fan of skyscrapers. Limited by its street grid, however, space in New York City is often skinny and tall. One exception being Central Park, a 1.3 square mile urban park, giving New Yorkers a change to escape the busy urban life. However, only a fraction of them can enjoy Central Park’s natural environment on a daily basis, and most of the population either live or work beyond the walking distance from it.

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (11)Is there a way to make Central Park available to more people? Our proposal is a hybrid multi-functional mega structure. Not by building up, but by digging down, it reveals the bedrock (mountain) that was hidden under Central Park, and creates space along the new cliff. The ambition is to reverse the traditional relationship between landscape and architecture, in a way that every occupiable space has direct connection to the nature.

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (2)The 1000-feet tall, 100-feet deep mega structure provides a total floor area of 7 square miles, which is about 80 times greater than the Empire State Building. Wrapping all four sides of the new Central Park. This system breaks the traditional perception of large-scale skyscrapers without taking valuable ground area of Manhattan. The soil removed from the original park is relocated to various neighborhoods, which will be demolished and moved into the new structure. This creates a new urban condition, where landscape can serve as an inherent part of the city. With its highly reflective glass cover on all sides, the landscape inside the new park can reach beyond physical boundaries, creating an illusion of infinity. In the heart of New York City, a New Horizon is born.

Source: eVolo

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (3)

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (4)

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (5)

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (6)

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (7)

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (8)

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (10)

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City (9)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fresh Update to an Aging Home for a Young Couple

On a lushly treed street in midtown Toronto, this project brought a fresh update to an aging home for a young couple with a growing family. Central to their desire was an open communal space that would accommodate their extended family and large social gatherings.

Wine Country Farmhouse Renovated by Bohlin Cywinski Jackson

Architects: Bohlin Cywinski Jackson Project: Wine Country Farmhouse Location: Calistoga, California, United States Photography: Matthew Millman Located in Calistoga, a small town in Northern California’s Napa Valley, this...

Croft Residence / AUX Architecture

This single-family home - Croft Residence - designed by Brian Wickersham and his firm, AUX Architecture, was designed to meet the economic demands of maximizing square footage while preserving indoor-outdoor living.

Renovation of a Two-Storey Apartment in Hanoi by Flat6 Architects

This two-storey apartment was in a similar situation when we began to receive the renovation, which was in a newly built high-rise apartment building.

Loft in Paris: Ancient Craft Shop Transformed by Maxime Jansens

Loft in Paris is a project realized by the French architect Maxime Jansens in the space where it has functioned a 130 square meters ancient craft shop. The space is located in a garden in the eastern part of Paris.

Sandringham House: Double-Fronted Weatherboard Converted into a Cozy Home

Modernization and extension of Sandringham house is the result of collaboration between Techne Architecture + Interior Design and Doherty Design Studio. The brief from the client...