Residential ArchitectureVijayawada Garden Estate: Innovative Architecture with Futuristic Design

Vijayawada Garden Estate: Innovative Architecture with Futuristic Design

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (4)

Beijing – based Penda Architecture and Design have designed Vijayawada Garden Estate, a residential project with futuristic modular design that provides 36,000 square meters of green living space.

The project features a high-rise residential development for ‘pooja crafted homes’, who is seeking for and “outside of the box – design” and “a natural living experience” for the residents in all their projects.

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (1)

In an age of mass-production and a certain conformism in the building industry, we try to use modern construction techniques to bring back a level of individualism and flexibility for the inhabitants of a high-rise. A kind of individualism one would have in building his own house.

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (2)

Therefore we divide a tower in its separate elements: the structure, walls, facade, ceiling & floors, infrastructure, balconies and plants. Inspired by a modular shelf, the structural grid and the infrastructure are the only constant elements in the building.

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (6)

This framework for a tower can be filled with prefabricated modules, which the home-owner can chose from a catalog. The modules are ranging from different floors,to facade element, to railings and a variety of pots for plants to grow along the home. By choosing their own elements, we offer the homeowners a tool to become the designers of their individual apartment.

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (7)

A grey water supply system collects rainwater on the roof and reuses it for watering the plants on the balconies. Air-purifying Plants will use the grid on the facade to grow along and, after some time, nature will be the main design-language and the architectural design takes second.

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (8)

The facades serves as an interface between the outside and the inside, and the natural elements provide better control over the building’s indoor climate. An open hallways supports a constant airflow through the building and offers a natural ventilation for all the apartments, which reduces the amount of AC’s used inthe compound. The true meaning of an ecological development. A breathing tower. An individual house in the sky, with a garden and a view.

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (10)

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (12)

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (11)

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (5)

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (15)

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (14)

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (13)

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (16)

Vijayawada Garden Estate Innovative Architecture with Futuristic Design (3)

Subscribe to our newsletter

Ciel 10 House by Retro+Fit Design

Architects: Retro+Fit Design Project: Ciel 10 House Interior design: Allard & Roberts Builder: Bellwether Design-Build Location: Asheville, North Carolina, USA Photographer: David Dietrich Designed by Retro+Fit Design, Ciel 10 House...

Abstract House by Matt Gibson Architecture + Design

Architects: Matt Gibson Architecture + Design Project: Abstract House Location: Melbourne, Australia Photographs: Shannon McGrath Abstract House is a single-family home designed by Matt Gibson Architecture + Design...

A DIY Prototype of a Family House in Posazavi

Designed by A69 Architectural Studio, this DIY prototype of a family house is built in a former granite quarry in Posázaví, Czech Republic. The purpose...

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

In 2016 SOUP Director Jamie Le Gallez purchased a dilapidated barn in St. Saviours dating back to 1858. The listed barn is a typical two storey granite structure set within a small farmstead.

Casa del Sole by Mustard Architects

Our clients, David and Anson, wished to make the most of their sun baked rear garden in East London and posed us a spatial puzzle of wishing to move the existing ground floor bathroom without compromising any of the other rooms.

Recommended Stories