Architecture and Interior Design StudiosBrian O’Brian ArchitectSchoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

Project: Schoolhouse Conversion
Type: Single Family Residential
Scope: Full renovation and addition
Architect: Brian O’Brian Architect
Structural Engineer: Kieffer Structural Engineering
General Contractor: McLean Contracting
Location: Meaford, Ontario, Canada
Area: 2800sf
Status: Completed 2019
Photographer: Scott Norsworthy
Text by Brian O’Brian Architect

This 1873 Schoolhouse in Meaford, Ontario, has been both restored and renewed.
The original building was constructed of 18” thick stone walls, with an entrance for boys in one wing, and girls in the other.
In acquiring this building, the Owner was intent on creating a cottage outside the City that provides a new environment of light and clarity, while simultaneously honouring the original structure.

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

The Northern entrance wing has been retained as the Foyer for the house, while the Southern wing, along with the West half of the first floor, is given over to private bedrooms. The floor was raised by 21” in the balance of the first floor in order to provide a better view of the surrounding landscape, to bring an intimacy with the existing roof trusses, and to allow the new addition – a glass and charred cedar volume – to extend from the building with space beneath. This addition, housing Dining and seating, stands on two thin, black steel columns that penetrate its floor, and rise through its interior to the roof above. Access to this space is to pass through the thickness of the existing stone wall, now held at the interior and visually supporting a fireplace in the Living.

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

The Western half of the roof trusses were removed in order to allow a second storey, consisting only of the Master Suite, to be constructed above the bedrooms below.

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

The primary bathroom of the house, located at the centre of the first floor, tapers upwards to the roof nearly 24 feet above, creating a shaft of light descending into the room, and simultaneously a chimney for the escape of Summer heat.

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

The Basement, a space just half the width of the building’s footprint, hosts a recreation space, laundry, and mechanical room.

kitchen, Brian O’Brian Architect

Additional modifications to the existing building include the insertion of a 14 foot wide lift-and-slide door to the North, two popped-up dormers at the Master Suite, and meticulous restoration of the stone and mortar throughout.

dining room, Brian O’Brian Architect

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

bedroom, Brian O’Brian Architect

suite, Brian O’Brian Architect

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

bathroom, Brian O’Brian Architect

Irwin Caplan Midcentury, Seattle / SHED Architecture & Design

Originally designed for Irwin Caplan, the illustrator who designed the poster for the 1962 Seattle World’s Fair and cartoonist renowned for his “Famous Last Words” comic strip in The Saturday Evening Post ...

The Sanctuary – Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The clients of The Sanctuary, recent empty-nesters planning ahead to retirement, hoped to downsize and simplify in the design of their new Palo Alto home. The Sanctuary was constructed as a modern house that allows the landscape to speak first.

Lounge Table Made from 3D Printed Titanium and Hand Crafted Wood

Project: Lounge Table Made from 3D Printed Titanium Design: Y.S. Collective - James McNab, Sam Griffin and Daniel Kamp Materials: New Zealand Tawa - Hand worked by...

Farmer’s House / AR Design Studio

The Farmer’s House acts as the UK base for AR Design Studio’s clients, who return to the English countryside from their travels to tend to their farmstead.

Deep Blue Valentine Apartment by Sim-Plex Design Studio

Project Name: Deep Blue Valentine Apartment Designer: Sim-Plex Design Studio Location: Monterey, Hong Kong Size: 558 sq.ft Year 2019 Text and Photos provided by Sim-Plex Film Aesthetics Engraved in Deep...

Related Articles