Residential ArchitectureApartmentsKing Apartment by David Barr Architects

King Apartment by David Barr Architects

King Apartment by David Barr Architects

Project: King Apartment
Architects: David Barr Architects
Project Team: David Barr, Stephen Hicks, Dennis Silva
Project Status: Constructed
Builder: NKH Constructions
Location: Perth, Australia
Photography: Dion Robeson
Stylist: Jo Carmichael
Text by David Barr Architects

Awards:
Shortlisted: Houses Awards 2020 – Apartment or Unit

This project transforms a gutted two-storey penthouse in Perth’s inner city, inserting a luxurious three-bedroom apartment into an ageing brick building. Our client came to us with a series of images of his favourite houses and an open mind about where the design process would lead us. Over a period of months, we collaborated to create a restrained apartment that will house art, sculpture, and eventually a family.

King Apartment by David Barr Architects

The King apartment is designed around a central gallery, with a steel and timber staircase rising through it to connect the sleeping areas on the lower level with the living spaces on the upper floor. A large brass lined skylight floats on the black ceiling, bringing a rich golden hued daylight into the internalised space. Walls and floors are lined with spotted gum timber panelling, their delicacy juxtaposed by the large original concrete beams that cut through the space.

King Apartment by David Barr Architects

An extravagant master bedroom suite occupies the entire front of the 11-metre wide apartment, containing a sleeping space, en suite bathroom, dressing room, and lounge. Accessed through a darkened portal, the bedroom suite is flooded with daylight by full height steel framed windows. A large joinery piece divides the sleeping area and lounge, its curved form containing a fireplace and concealed television.

kitchen, David Barr Architects

As with the rest of the apartment, bathrooms are restrained spaces that use a limited palette of natural materials. Stone tile walls and floors are accented by aged brass fittings and timber details, with concealed lighting washing down the walls.

King Apartment by David Barr Architects

On the upper floor, in a rooftop extension built outside the original envelope of the building, the apartment’s tone changes to one of lightness. Built for a keen chef, a long kitchen sits on one side of a large living and dining space, with framed openings providing views into the city and access to two balconies, one on each side of the room.

King Apartment by David Barr Architects

staircase, David Barr Architects

bedroom, David Barr Architects

suite, David Barr Architects

King Apartment by David Barr Architects

shower, David Barr Architects

King Apartment by David Barr Architects

Single-Storey Bungalow for a Family of Five – The Lake House

Project: VOJ—The Lake House / Single-storey bungalow Completion: 2016 Area: 65 sqm Location: Vojka nad Dunajom, Slovakia Studio: JRKVC Architects: Peter Jurkovič Photographs: Peter Jurkovič During the design process of the lake...

Minimalist Geometric Home by AD Architecture

Situated at the CBD of Shantou, this single-storey luxury residence embraces the river view outside. Spanning 300 square meters, the space is like a piece of white curtain, which opens up a free field for people to experience.

The Recyclable House / Inquire Invent Pty Ltd

The Recyclable House was designed and built by Quentin Irvine, Managing Director of Inquire Invent Pty Ltd. Aesthetic inspirations for the house were drawn from iconic Australian galvanised steel wool sheds, hand crafts and industrial.

Sausalito Residence is Like a Sophisticated Library of Vinyl Records and Design Books

The original space, a 70’s era home with panoramic views of the San Francisco Bay, lacked the unique charm and character desired to match the client’s eclectic tastes. Seeking to infuse a sense of their unique personal style, the homeowners tasked Feldman Architecture with the challenge of transforming the property into a sophisticated library of vinyl records, design books, and vintage Coca-Cola bottles

This Southampton Rustic Waterfront Home Offers Spectacular Wetlands Views

This rustic waterfront home was recently completed by Architecture AF in collaboration with Tamarkin Architecture. A non-conforming, small lot coupled with strict environmental regulations demanded this waterfront house have a vertical orientation to the surrounding protected wetland preserve.

Recommended Stories