North London House / Architecture for London

North London House, Architecture for London

Project: North London House
Architects: Architecture for London
Project Architect: Matt McKenna
Location: Halliford Street, Islington N1, London
Year 2018
Photography: Christian Brailey

This North London House project extends a maisonette that had previously been converted from an early Victorian house. A series of spaces are connected for improved daylight and views.

North London House, Architecture for London 1

The new kitchen, dining and study spaces are informally defined by exposed oak posts and beams, allowing natural light to penetrate deep into the lower ground floor plan. Framed views are created between the spaces and direct the eye towards the lush green backdrop outside.

North London House, Architecture for London 2

The orthogonal grid continues throughout the property with bricks in a variety of bonds externally, and square tiles with contrasting colour grout lines to the kitchen and bathroom.

North London House, Architecture for London 3

This contemporary, geometric approach is contrasted with refurbished traditional Victorian details on the upper floor.

North London House, Architecture for London 4

The depth of the rear extension was defined by an existing upstairs neighbour’s stair, which had to be retained to allow access to their garden. Fluted glass reduces the impact of this stair when viewed from the new study.

North London House, Architecture for London 5

North London House, Architecture for London 6

North London House, Architecture for London 7

North London House, Architecture for London 8

North London House, Architecture for London 9

North London House, Architecture for London 10

Must Read

Whidbey Farm Designed as Both Vacation House and Part-Time Residence

Whidbey Farm Designed as Both Vacation House and Part-Time Residence

Out of respect for turn-of-the-century farm buildings on the site, the Whidbey Farm carefully tucks into nearby forest. Perched on a low hill, the house looks over existing buildings, bucolic cattle fields, a cat-tail edged pond, and the forest itself.