Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture

Architects: B.E Architecture
Project: Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence
Location: Toorak, Melbourne, Victoria, Australia
Photography: Peter Clarke and Melany Wimpee

The approach for the renovation and extension of the Hopetoun Road Residence is to retain the existing structure as an anchoring element, adding a series of pavilions underneath a floating copper roofline that wraps around the original building.

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 1

Embracing the client’s desire to maintain a fairly conventional residential structure, the design strengthens the form by creating a gable façade at the front and back with a clearly defined outline. Clad in polished grey render, the gables emphasize solidity and give the house a re-established sense of history and permanence.

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 2

In contrast, the extensions composed as ribbons of copper wrapping around the solid structure, sit softly above recessed glazing. As a counterpoint to the verticality of the façade, the thin, single-level roofline expresses horizontality. The copper banding creates various spatial experiences as it interacts with the original house.

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 3

The tension and balance between old and new are carried into the interiors of the house. The existing structure maintains the intimate qualities of the original house with a series of crafted details. The new areas, made primarily from glass, are open to the green landscape beyond. Prominent use of steel-framed windows is a unifying element throughout the project.

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 4

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 5

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 6

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 7

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 8

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 9

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 10

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 11

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 14

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 15

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 12

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 13

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 16

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 17

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 18

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Concrete Jungle Apartment in River North Chicago by Project Interiors

Concrete Jungle is a modern apartment designed by Project Interiors - Aimee Wertepny. The apartment is located in Chicago, Illinois. Text by Project Interiors: The...

ONYX Sofa Presented at Milan Design Week 2014

ONYX sofa is 3 meters long and it was made from carbon and Volvic volcanic lava stone by Pierre Gimbergues for Peugeot Design Lab. Volvic is a small locality in the department of Puy-de-Dome, France, known for its mineral waters.

Sleeve House, Vacation Home in a Rural Area of the Hudson Valley

Oriented in relation to the rolling hills of its site and views of surrounding mountain ranges, the Sleeve house is conceived as two elongated volumes – a smaller one sleeved into a larger – sitting on a cast-in-place concrete base.

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes

Old Ljubljana house was designed by architect Emil Navinsek, known for innovation space concepts of a school non-corridor plan. He designed the house next to his residence for his two unmarried elderly sisters who lived together in a small surface of only 50m2 per floor.

Art Barn House by Rowland+Broughton Architecture

Art Barn House is designed for the purpose of gathering, discussion and displaying contemporary mixed media art forms. The owners use the residence for engagement with the art community and raising awareness of the arts ...

Park House, Tasmania / Dock4 Architects

Park House rests atop the rugged coastal scrubs of Carlton Beach. An elongated, glazed box forms the main living space, running east-west. Northern glazing enables passive solar design principles, whilst the southern glazing provides an uninterrupted view across the bay towards the Tasman Peninsula.