Single House Between Two White Walls / Corpo Atelier

Single House Between Two White Walls / Corpo Atelier

Project: Single House Between Two White Walls
Architects: Corpo Atelier
Project Team: Filipe Paixão, Rui Martins, Nicolò Martin
Constructor: Window to the Future
Location: Quarteira, Portugal
Area 530.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Ricardo Oliveira Alves

“Cobalt-blue sky – beneath, a slap of whitewash. Reverberation of sun and the bluest blue, the whitest white. Cubes, geometric lines, animal light that trembles and vibrates like the wings of a cicada.”
Corpo Atelier, an Architecture and Art Studio focused on the exploration and expansion of the architectural fundamental elements, unveils its latest ‘ Single House Between Two White Walls ’ project in Portugal.

Single House Between Two White Walls / Corpo Atelier

Empty plots of similar shapes and sizes are aligned along a golf course, setting a frame for new urbanization of detached houses. Nothing was built. Due to the degree of uncertainty regarding future constructions, the house becomes introverted.

Single House Between Two White Walls / Corpo Atelier

Two white walls (almost) completely withdraw any direct contact from future neighbors, setting clear boundaries. Between them, an architectural inner landscape of cubic shapes, each arranging a single function, provides a sense of security and protection while carefully framing the distant landscape. Only a horizontal volume, containing the swimming pool, contradicts this logic projecting itself to the South, emerging from the walls to offer a possibility of volunteered exposure, for a brief moment, before returning to the house.

Single House Between Two White Walls / Corpo Atelier

minimalist residential architecture / Corpo Atelier

minimalist residential architecture / Corpo Atelier

minimalist residential architecture / Corpo Atelier

Single House Between Two White Walls / Corpo Atelier

minimalist residential architecture / Corpo Atelier

minimalist residential architecture / Corpo Atelier

minimalist residential architecture / Corpo Atelier

Must Read

Quarry House in Valencia, Ramon Esteve Studio 1

Quarry House in Valencia / Ramon Esteve Studio

Located on the top of a hillside, in one of the most established housing states of Valencia, the Quarry House is based on the extreme conditions of the ground with the aim of climbing the slope to get views to the landscape.